Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μνημόνια για τις οικονομίες που καταρρέουν κρύβει η συμφωνία του Eurogroup

Μνημόνια για τις οικονομίες που καταρρέουν κρύβει η συμφωνία του Eurogroup

Στην περίπτωση που οι ανάγκες στo εσωτερικό της χώρας παραμείνουν αυξημένες και η Ελλάδα χρειαστεί χρηματοδότηση μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ, τότε θα έρθει αντιμέτωπη και με το πικρό ποτήρι των μνημονίων.

Νέα μνημόνια, με σκληρούς όρους και ανταλλάγματα, για τις χώρες που θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την ανάσχεση της οικονομικής κρίσης από τον κορωνοιό, κρύβει η συμφωνία του Eurogroup της 9ης Απριλίου του 2020.

Με βάση την συμφωνία των «19» η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί ένα ποσό έως 6 δισ. ευρώ, με ελάχιστους όρους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον ESM, για το οποίο θα υπάρξει «ρητή δέσμευση» από την Αθήνα ότι θα χρησιμοποιηθεί για δράσεις κατά της πανδημίας.

Η φόρμουλα συμβιβασμού προβλέπει εμπλοκή του ESM στη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά με διαφοροποίηση των όρων δανεισμού. Ενώ δηλαδή οι δράσεις στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας θα μπορούν να δανειοδοτηθούν χωρίς μνημονιακούς όρους, η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται από τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, όπως προβλέπει ο κανονισμός του.

Με άλλα λόγια οι χώρες που θα ζητήσουν δανεικά από τον ESM θα τα εξαργυρώσουν με σκληρούς όρους και «μεταρρυθμίσεις» αλλά και με πολιτικές αυστηρής λιτότητας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ BANKINGNEWS.GR

Exit mobile version