Η μετάβαση του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο,στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού Covid-19, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού, αναδεικνύει πέραν πάσης συζήτησης περί… ρατσιστικών κινήτρων οποιουδήποτε θέτει θέματα που αφορούν τέτοιες πληθυσμιακές ομάδες στην ελληνική κοινωνία.
Τούτων λεχθέντων, ετέθη υπόψιν του DP από περισσότερες της μιας περιφέρειες της χώρας, ότι οι αρχές του τόπου μας δεν δίδουν την πρέπουσα σημασία σε άλλο ένα ζήτημα που άπτεται της υγείας του κοινωνικού συνόλου και εμφανίζεται σταθερά ως πρακτική στην ύπαιθρο. ιδιαίτερα σε περιοχές μαζικής γεωργικής παραγωγής…
Είναι ασφαλώς σημαντικό να μπορούμε να βρίσκουμε ελληνικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές από τους παραγωγούς μας. Οπότε, είναι αυτονόητο ότι η σοδειά πρέπει να μαζευτεί. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα, να καλύπτονται και οι στοιχειώδεις υγειονομικές προϋποθέσεις.
Διότι όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν οργανωμένες… καταστάσεις, όπου με κλειστού τύπου φορτηγάκια, μεταφέρονται στα χωράφια αλλοδαποί εργάτες, στοιβαγμένοι με τρόπο που θα έκαναν τους… Τσιόδρα και Χαρδαλιά να ανατριχιάσουν, οι οποίοι μαζεύουν τη σοδειά και με τον ίδιον τρόπο επιστρέφουν στο μέρος όπου μένουν. Όχι ασφαλώς καθένας στο σπίτι του.
Είναι εποχιακοί, τους οποίους έχουν ζητήσει “τα αφεντικά” και μεταβαίνουν στις περιοχές ενδιαφέροντος, όπου δουλεύουν για 20-30 ευρώ την ημέρα (σ.σ. αυτό είναι εικασία, όχι πληροφορία) για να γίνει η δουλειά με χαμηλό κόστος.
Δεν χρειάζονται περεταίρω σχόλια, πλην της αναφοράς σε καταγγελίες, ότι τοπικές αρχές… “ένστολες” (σ.σ. μη στρατιωτικές) και με πολιτικά, κάνουν ενίοτε τα στραβά μάτια, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Θέλει περισσότερη… ανάλυση για ποιον λόγο η πρακτική αυτή την εποχή του κορονοϊού μπορεί να αποτελέσει “υγειονομική βόμβα” για τις τοπικές κοινωνίες;