Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Επιμένουν οι τούρκοι για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Επιμένουν οι τούρκοι για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες. Τη στιγμή που η γειτονική μας χώρα μιλάει για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για μη υπάρχουσες παρενοχλήσεις, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν και είχε γίνει αποδεκτό ότι στις συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά ότι το καθεστώς των νησιών είναι να είναι αποστρατικοποιημένα, από το 1936 τα νησιά σταδιακά εξοπλίζονται» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Σοζτζού.

Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στην απειλή πως η Τουρκία δεν θα κλείσει τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο (!) και σε καμία παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο (!) και ζήτησε από την Ελλάδα «να συμμορφωθεί με τις συνθήκες».

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «ανακολουθία μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου» που, όπως λέει, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». «Αν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια, εκείνοι ισχυρίζονται ότι ο εναέριος χώρος τους είναι 10 μίλια. Αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ιδίως με τις διεθνείς συμφωνίες» υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια» λοιπόν και αυτό γιατί οι γραικύλοι των Αθηνών δεν τα επεκτείνουν στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει η πατρίδα μας. Θυμίζουμε ότι το 2017, ο τότε υπουργός Κοτζιάς είχε… ψελλίσει περί 12 μιλίων ΜΟΝΟ στο Ιόνιο Πέλαγος και μέσω προεδρικών διαταγμάτων, όμως το θέμα πάγωσε.

Και μόνο το γεγονός ότι η πρόταση (του ΣΥΡΙΖΑ τότε) αφορούσε μόνο το Ιόνιο και όχι το Αιγαίο ή το Κρητικό Πέλαγος, επί της ουσίας  αναγνωρίζει τις αιτιάσεις της Άγκυρας ότι το Αιγαίο υπόκειται σε ειδικό καθεστώς και όχι σε αυτά που ορίζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Exit mobile version