Όλη η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει σαν πρώτη προτεραιότητά της για τον νεοεμφανισθέντα ιό. Στα πλαίσια αυτά έγινε μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση. Παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σε κάποιες χώρες του κόσμου είναι σημαντικά μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες. Και αυτό σε χώρες ανόμοιες μεταξύ τους τόσο από πλευρές εθνολογικής συνθέσεως, όσο και από πλευράς βιοτικού επιπέδου.
Ο κοινός παρονομαστής αυτών των χωρών με τα λιγότερα κρούσματα ήταν ότι είχαν εφαρμόσει από την δεκαετία του 1950 τον μαζικό δημόσιο εμβολιασμό για την φυματιώση, το γνωστό εμβόλιο BCG (Bacillus Calmete-Guerrine). Πρόκειται για λυοφιλλοποιημένα βακτηρίδια της Φυματιώσεως, δηλαδή αδρανοποιημένα βακτηρίδια, τα οποία προκαλούν ανοσοποίηση του οργανισμού έναντι των ζωντανών αντιστοίχων βακτηριδίων του περιβάλλοντος.
Γενικότερα, η αντίδραση αντιγόνου αντισώματος, προκαλεί έγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, καθιστώντας τον ανθεκτικό σε πολλές ασθένειες. Είναι αυτό που η λαϊκή δοξασία πιστεύει ότι ο “φιδιασμένος”, αυτός που τον έχει δαγκώσει φίδι και επέζησε, δεν ασθενεί ποτέ. Ας σημειωθεί επί του προκειμένου ότι ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων της Νοτίου Ιταλίας, όπου είναι σημαντικά λιγότερα τα κρούσματα από την Βόρειο Ιταλία, είχαν εμβολιαστεί μαζικά όταν πήγαιναν εργάτες στην Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δ.Τ. – Ιατρός