“Τι είδους κοινωνία αυτή που δεν έχει άλλη αξία πέρα από την επιβίωση;”
Η πρόσφατη επιδημία και τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε σε τι σημείο έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα το σύγχρονο μοντέλο ζωής στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Καμία αξία δεν έχει πλέον σημασία για τον άνθρωπο πέρα από το τομάρι του, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Κάποτε πεθαίνανε για την Θρησκεία τους και τα Ιδανικά τους. Σήμερα όπως διαπιστώσαμε με τον φόβο που απλώθηκε επάνω από πολιτείες και χωριά για τον κορωνοϊό, οι άνθρωποι δυστυχώς δέχθηκαν χωρίς σοβαρή αντίδραση να θυσιάσουν τα πάντα! Και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τις Ιδέες τους.
Εξαιρετικά εύστοχα αυτά που έγραψε ο Ιταλός φιλόσοφοςΤζόρτζιο Αγκάμπεν:
“Το κύμα του πανικού το οποίο έχει παραλύσει τη χώρα δείχνει ότι η κοινωνία μας δεν πιστεύει σε τίποτε άλλο εκτός από την «γυμνή ζωή». Είναι σαφές ότι οι Ιταλοί είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν σχεδόν τα πάντα – τις κανονικές συνθήκες ζωής, τις κοινωνικές σχέσεις, την εργασία, ακόμα και τις φιλίες, την στοργή, τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις-μπροστά στον κίνδυνο να ασθενήσουν… Τι είδους κοινωνία είναι αυτή που δεν έχει άλλη αξία πέρα από την επιβίωση;…”
Η απάντηση στο ρητορικό ερώτημά του είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνία που ζούμε είναι μια κοινωνία αποκτηνωμένων μαζανθρώπων, που πρέπει να αλλάξει με κάθε τρόπο και κάθε μέσον.