Πότε διάβολος, πότε Άγγελος ο θρυλικός Γεώργιος Καραϊσκάκης, που πέθανε Άγγελος, πολεμώντας για την Ελλάδα υπάρχουν στοιχεία ότι δολοφονήθηκε κατ’ εντολή των Άγγλων για τον απλούστατο λόγο ότι τον έβλεπαν σαν εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Στην τρίτη Εθνοσυνέλευση αντιτάχθηκε έντονα στο ψήφισμα υποταγής στην Αγγλία και μαζί με τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον Νικηταρά εξουσιοδότησαν τον κορυφαίο αγωνιστή της Φιλικής Εταιρείας Αναγνωστόπουλο να αναχωρήσει για την Πετρούπολη και να ζητήσει την προστασία της Ρωσίας. Η συνέχεια ο Δημήτριος Υψηλάντης πέθανε, ο Νικηταράς κυνηγήθηκε αμείλικτα και πέθανε ζητιάνος και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δολοφονήθηκε.
Ο βιογράφος και «γραμματικός» του Καραϊσκάκη Δημ. Αινιανός αναφέρει ότι ο μεγάλος ήρωας εκμυστηρεύτηκε στους συμπολεμιστές του Χριστόδουλο Χατζηπέτρο και Γαρδικιώτη Γρίβα, ότι «επληγώθη από μέρος των Ελλήνων, ότι γνώριζε τον αίτιον και ότι, αν ήθελε ζήσει, ήθελε τον κάμει γνωστόν και εις το στρατόπεδον».
Τόσο ο Γιάννης Βλαχογιάννης, όσο και ο Δημ. Φωτιάδης υποστηρίζουν ότι ο Καραϊσκάκης δολοφονήθηκε. Ο Βλαχογιάννης γράφει: «ο Μαυροκορδάτος μετά τη δίκη του Καραϊσκάκη… οργάνωσε καταχθόνιο σχέδιο για το θάνατό του».
Ο Δ. Φωτιάδης: «Ο Κόχραν κι ο Τσωρτς, μέσα στις λίγες μέρες που βρίσκονταν στο στρατόπεδο του Πειραιά, κατάλαβαν, πως ένας είχε τη δύναμη να αντισταθεί στα σχέδιά τους, ο Καραϊσκάκης. Η εντολή που είχαν πάρει ήταν να πνιγεί η Επανάσταση στη στεριά για να μπορεί η Αγγλία να πετύχει το διπλωματικό της παιχνίδι, τον περιορισμό δηλαδή του απελευθερωτικού κινήματος στο Μοριά, για να έχει το μικρό, αδύναμο μισοανεξάρτητο ναυτικό κράτος, που θα δημιουργούταν, κάτω από τον απόλυτο έλεγχό της. Με το πέσιμο του Μεσολογγίου του 1826, που η τότε κυβέρνηση Κουντουριώτη – Μαυροκορδάτου τ’ άφησε ξεπίτηδες αβοήθητο, τόχε είδη πετύχει… Ο Καραϊσκάκης έπεσε θύμα της Εγγλέζικης πολιτικής στην Ελλάδα και εμπνευστές της σατανικής δολοφονίας στάθηκαν ο Κόχραν, ο Τσωρτς κι ο Μαυροκορδάτος» (Δ. Φωτιάδης, Καραϊσκάκης, εκδόσεις «Μέλισσα»).