Διαβάζουμε: “Κοφινάκος Γιώργος, Διευθύνων Σύμβουλος StormHarbour London: Πουλάει η Τουρκία τους ρωσικούς S-400 στις ΗΠΑ; Tι θα σημάνει για την Ελλάδα:
Ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων ειδικών εκφράζει τις τελευταίες εβδομάδες την πεποίθηση ότι ο Erdogan σκέφτεται σοβαρά να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως ειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα αγοράς των 100 F-35 και θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες εις βάρος της (οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο) αν ενεργοποιήσει τους S-400. Η Τουρκία δεν αντέχει επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις, αντίθετα έχει ανάγκη την υποστήριξη των ΗΠΑ για να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της σε συνάλλαγμα αυτή τη χρονιά…
O Erdogan, αντιλαμβανόμενος την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας του, προετοιμάζει το έδαφος για να έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ (μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει δυο αποστολές δωρεάν ιατρικού υλικού ως βοήθεια για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ), σύμφωνα με την οποία α) θα δώσει πρόσβαση σε ειδικούς των ΗΠΑ να μελετήσουν τους S-400 και κυρίως τις λειτουργίες του ραντάρ και του αντιπυραυλικού συστήματος, και β) προφανώς θα παγώσει οποιαδήποτε ενεργοποίηση των πυραύλων αυτών στο έδαφος της Τουρκίας.
Επειδή η Τουρκία έχει περιορισμούς από την σύμβαση με την Ρωσία, το σύστημα δεν μπορεί να φύγει από το έδαφός της αλλά μπορεί να μελετηθεί και να μην λειτουργήσει ποτέ.
Αυτό άλλωστε έχει γίνει στο παρελθόν, με τους S-300 της Κύπρου, τους οποίους, λόγω αντιδράσεων της Τουρκίας, παράλαβε η Ελλάδα και τους έχει ανενεργούς στην Κρήτη.
Για τις ΗΠΑ μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί αφ’ ενός πολιτικά θα σταματήσει οριστικά τον εναγκαλισμό τής Τουρκίας με την Ρωσία, και αφ’ ετέρου στρατηγικά, αφού θα εχει την δυνατότητα να μελετήσει το σύστημα των S-400 από κοντά και να εξουδετερώσει ένα υπερόπλο της Ρωσίας που μάλιστα είναι από τα ποιο δημοφιλή εξαγωγικά προϊόντα της.
Αν τελεσφορήσει τέτοια συμφωνία, οι ΗΠΑ θα της δώσει συστήματα Patriot και ενδεχομένως να ξαναμπεί η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 … Δυστυχώς, σε αυτήν την περίπτωση, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές, η πίεση θα πέσει στην Ελλάδα/Κύπρο για συμβιβασμό και η Ελλάδα, χωρίς να έχει λόγο σε τίποτα από τα παραπάνω, θα βρεθεί μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.”
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο bankingnews