Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κερδίζει το παιχνίδι της Λιβύης η Τουρκία;

Κερδίζει το παιχνίδι της Λιβύης η Τουρκία;

Λιβύη: Η φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης απέρριψε την εκεχειρία που κήρυξε ο στρατάρχης Haftar για το Ραμαζάνι

Όπως ανακοινώνουν τα διεθνή πρακτορεία η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη απέρριψε τη μονομερή εκεχειρία που αποφάσισε την ο στρατάρχης K. Haftar, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, τονίζοντας ότι «δεν του έχει εμπιστοσύνη».

Η GNA στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει «να αμύνεται νομίμως» και να επιτίθεται «σε κάθε απειλή, όπου και αν βρίσκεται», αλλά και να εξουδετερώνει «εκτός νόμου οργανώσεις», αναφερόμενη στις δυνάμεις του Haftar.

Ο Haftar που ξεκίνησε να καταλάβει την Τρίπολη πριν από περίπου έναν χρόνο, όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις που στηρίζουν την GNA απώθησαν τον στρατό του και εξαπολύουν επιθέσεις στις γραμμές ανεφοδιασμού του, με τη βοήθεια τουρκικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

O στρατιωτικός εκπρόσωπος του στρατάρχη είπε ότι κηρύσσει εκεχειρία με την ευκαιρία του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι και ανταποκρινόμενος στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας και «φιλικών χωρών».

Φυσικά και δεν οφείλεται στην καλή θέληση του Haftar η υποχώρησή του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός της Λιβύης Σατζάρ με την βοήθεια Τουρκίας, ΗΠΑ και Ιταλίας, έχει ενισχυθεί στρατιωτικά σε σημαντικό βαθμό και έχει δυστυχώς για την Ελλάδα, την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η Ελλάδα σαν δουλικός υπήκοος των ΗΠΑ, δεν ενίσχυσε τον Haftar, ο οποίος στηρίζεται μόνο στην Αίγυπτο και στην Ρωσία αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Πολλή δύσκολη η θέση της Ελλάδας εάν ο Σατζάρ καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος στην Λιβύη με δεδομένο ότι έχει συμφωνήσει με τον Ερντογάν για ΑΟΖ που θίγει άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Exit mobile version