Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο χειρότερος Απρίλιος της εικοσαετίας ο φετινός – Κίνδυνος να χάσουν την δουλειά τους 250.000 εργαζόμενοι!

Ο χειρότερος Απρίλιος της εικοσαετίας ο φετινός - Κίνδυνος να χάσουν την δουλειά τους 250.000 εργαζόμενοι!

«Προπομπό» μιας επερχόμενης, νέας εφιαλτικής πραγματικότητας για την πλειονότητα των εργαζομένων, όταν η αγορά επανέλθει εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων σε πλήρη λειτουργία, αποτελούν τα στοιχεία απασχόλησης του Απριλίου, που αποτελεί τον χειρότερο μήνα της τελευταίας εικοσαετίας, με 103.690 θέσεις κυρίως εποχικών, χαμένες στην δίνη της κρίσης του κορονοϊού. Συνολικά, όπως αναφέρει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν 250.000 μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες!

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», κατά τον Απρίλιο, με την αγορά να είναι σχεδόν «παγωμένη», πραγματοποιήθηκαν μόλις 48.555 προσλήψεις και 41.350 απολύσεις (μεταξύ των οποίων και οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό μόλις κατά 7.205 θέσεις. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019 το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 110.895 θέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι, φέτος 103.690 άτομα, που συνήθως απασχολούνται ως εποχικοί, δεν βρήκαν θέση στον τουρισμό και στην εστίαση. Οι περισσότεροι από αυτούς θα παραμείνουν χωρίς δουλειά και όταν η αγορά επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, αφού αποτελεί εκ των προτέρων δεδομένο ότι ο τζίρος σε αυτούς τους κλάδους θα είναι φέτος δραματικά «κουρεμένος».

Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν αρνητικό κατά 27.144 θέσεις (γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι προσλήψεις είχαν περιοριστεί πριν από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού). Ανάλογη μείωση είχε παρουσιαστεί μόνο τους αντίστοιχους μήνες του 2011 και του 2012 (με απώλεια 29.523 και 32.691 θέσεων, αντίστοιχα). Οι εφιαλτικές εκτιμήσεις για την πορεία της απασχόλησης ενισχύονται και από τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, από την οποία προκύπτουν τα εξής δύο βασικά συμπεράσματα:

α) Μία στις οκτώ (12.7%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να χαθούν 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας.

β) Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι μία στις επτά επιχειρήσεις δηλώνει πως ενδέχεται να διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε ο κίνδυνος απώλειας των συνολικών θέσεων (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι) υπολογίζεται στις 250.000.

Αυτή η τραγική πραγματικότητα, που θα γιγαντώνεται συνεχώς το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν θα είναι δυνατόν να αποσιωπηθεί πια από τα αποπροσανατολιστικά ΜΜΕ, όσο «μπούκωμα» κι αν δεχτούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Exit mobile version