Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ποιος θυμάται αυτούς τους νεκρούς, που έχυσαν το αίμα τους για μία εθνική υπόθεση;

Ποιος θυμάται αυτούς τους νεκρούς, που έχυσαν το αίμα τους για μία εθνική υπόθεση;

9 Μαΐου 1956: Τρία Ελληνόπουλα πέφτουν νεκρά από τις σφαίρες αστυνομικών διαδηλώνοντας για την Κύπρο

Ήταν 9η Μαΐου του έτους 1956 και ο Ελληνικός Λαός ήταν συγκλονισμένος γιατί την επόμενη ημέρα θα κρεμούσαν οι Άγγλοι τους Εθνομάρτυρες Καραολή και Δημητρίου.

Για όσους δεν το γνωρίζουν με αίμα είχε βαφτεί η μεγάλη διαδήλωση, που έγινε σαν σήμερα, το 1956 στην Αθήνα, για απαγχονισμό των Κύπριων αγωνιστών Καραολή και Δημητρίου από τους Βρετανούς. Τρεις διαδηλώτες και ένας αστυνομικός είχαν χάσει τη ζωή τους.

9 Μαΐου, 1956. Χιλιάδες Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ομονοίας. Διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και υπέρ των ηρώων του ΕΟΚΑ, Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου που θα εκτελούνταν την επόμενη ημέρα, στις 10 Μαΐου 1956, από τη βρετανική κυβέρνηση. Ανάμεσα στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ξεχώριζαν τα αντιβρετανικά συνθήματα: “Γκάνκστερ Χάρτινγκ, θα πεθάνεις”, “Κύπρος- ‘Ενωσις”.

Ήταν μια περίοδος ιδιαίτερα τεταμένη για τις δύο χώρες. Η ΕΟΚΑ αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Βρετανούς. Το κέντρο της Αθήνας θύμιζε πεδίο μάχης καθώς δεκάδες τραυματίες και θύματα κείτονταν στους δρόμους. Συνολικά, εκείνη την ημέρα, σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός. Έχασαν τη ζωή τους ο 21χρονος Ιωάννης Κωσταντόπουλος, ο 23χρονος Φραγκίσκος Νικολάου, ο 28χρονος Ευάγγελος Γερόντης και ο αστυφύλακας Κώστας Γιαννακούρης.

Αυτούς τους νεκρούς ποιος τους θυμάται; Γιατί δεν υπάρχει έστω ένα μνημείο, μία πλάκα αναμνηστική για αυτούς; Λησμονήθηκαν γιατί το να πεθαίνεις για την Ελλάδα, για μία υπόθεση εθνική, δεν είναι “πολιτικά ορθό” στα χρόνια του ψευτορωμαίικου.

Exit mobile version