Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο Ι.Κ. Πρετεντέρης, περί δικτατορίας και περί του “μισθού” του Καποδίστρια

Ο Ι.Κ. Πρετεντέρης, περί δικτατορίας και περί του “μισθού” του Καποδίστρια

Ήταν τελικά δημοκράτης ο Καποδίστριας; 

Η αρχή έγινε με μία καταχώρηση του Οργανισμού 2021, σύμφωνα με την οποία ο Καποδίστριας ήταν δικτάτορας. Δόθηκε απάντηση από πολλούς και μεταξύ αυτών κάποιοι κυριολεκτικά αστείοι, που τα θέλουν όλα δικά τους, θέλουν και τον Καποδίστρια και να είναι “δημοκράτης” ο Καποδίστριας! Και όταν λέμε δημοκράτης εννοούμε φυσικά με τα σημερινά δεδομένα. Αστεία πράγματα αστείων ανθρώπων… Ο Καποδίστριας δεν αρνήθηκε να ορκιστεί στο Σύνταγμα απλά για τυπικούς λόγους, αλλά γιατί δεν πίστευε σε Σύνταγμα. Τι είδους δημοκράτης ήταν λοιπόν; Και πως ήταν δυνατόν να πιστεύει σε Σύνταγμα ένας Υπουργός του Τσάρου; Και μάλιστα σε μία περίοδο σκληρής απολυταρχίας; Όταν το 1825 είχε γίνει η Επανάσταση των Δεκεμβριστών, εναντίον του Τσάρου, η οποία και κατεπνίγει στο αίμα; Η Ρωσσία για όσους δεν το ξέρουν μάλιστα απέκτησε Σύνταγμα το… 1905!

Σχετικά τώρα με τον Καποδίστρια έγραψε ο Ι.Κ. Πρετεντέρης:

“Μια γιορτή που δεν θα βουτήξει την χώρα στο παρελθόν ή στις διχόνoιες του παρελθόντος, αλλά θα τις σπρώξει στο μέλλον. Είτε έπαιρνε, είτε δεν έπαιρνε μισθό ο Καποδίστριας.” 

Αυτό το “είτε έπαιρνε, είτε δεν έπαιρνε μισθό ο Καποδίστριας”, είναι μισή αλήθεια και πονηρό γιατί ο Καποδίστριας δεν έπαιρνε μισθό! Ίσως γιατί ήταν δικτάτορας και όχι “δημοκράτης”… Και για του λόγου το αληθές:

Ι. Καποδίστριας: “Αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν”

Exit mobile version