Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έλληνας ο εθνικός ήρωας των Αλβανών, Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεης

Έλληνας ο εθνικός ήρωας των Αλβανών, Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεης

Στην κεντρική πλατεία των Τιράνων υπάρχει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη-Σκεντέρμπεη, όπου Σκέντερμπεης σημαίνει Ισκεντέρ Μπέης, δηλαδή άρχοντας Αλέξανδρος, ο οποίος όμως δεν ήταν Αλβανός, αλλά Έλληνας.

Το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα με την δήλωση ενός Αλβανού πολιτικού σε τηλεοπτική εκπομπή. Συγκεκριμένα, ο Πασκάλ Μίλο, Αλβανός ιστορικός, πολιτικός και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, σε τηλεοπτική συζήτηση για τη μεγαλύτερη αλβανική προσωπικότητα, τον Γεώργιο Καστριώτη Σκεντέρμπεη, δήλωσε ότι ο εθνικός ήρωας των Αλβανών γεννήθηκε Ορθόδοξος. Επιπρόσθετα, ο Αλβανός πολιτικός ανέφερε διατριβή σύμφωνα με την οποία ο Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεης αγωνίστηκε για την προστασία του Χριστιανισμού και όχι για τους Αλβανούς!

Oι Αλβανοί τιμούν ως εθνικό τους ήρωα, έναν Έλληνα, τον Γεώργιο Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη (Ισκεντέρ μπέης, όπου Ισκεντέρ καλείται ο Αλέξανδρος ο ηγεμών). Επίσης χρησιμοποιούν την πολεμική σημαία της Βυζαντινής μας Αυτοκρατορίας, ως εθνικό τους σύμβολο. Οι αγώνες του Γεωργίου Καστριώτου ήταν αγώνες ενός Έλληνα Ορθοδόξου ηγέτου εναντίον των Τούρκων. Ήταν Ηπειρώτης Έλληνας, όπως αδιάψευστα διακηρύσσουν οι Ιστορικές Πηγές.

Ο Marini Barletii, πρώτος του Βιογράφος από την Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αι.), τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκιπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών». Όλα του τα έγγραφα ήταν γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα.

Exit mobile version