Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Θερμές και πάλι οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Θερμές και πάλι οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Η Χρυσή Αυγή το είχε γράψει εδώ και πολύ καιρό… Διαψεύδονται πανηγυρικά οι μισθοφόροι των ΜΜΕ, οι οποίοι ισχυρίζονται ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι αναμένεται μέχρι και πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν βάθος και αυτό αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, αεροσκάφος cargo των ισραηλινών πολιτικών αερογραμμών EL AL, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση από το Ισραήλ προς την Τουρκία εδώ και δέκα χρόνια, μετά τα γεγονότα του Mavi Marmara και της διάρρηξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.  Το ισραηλινό φορτηγό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαΐου.

Επίσης, σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα, η αεροπορική εταιρεία άρχισε να πετάει μεταξύ των δύο χωρών και αυτό «θα βοηθήσει το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ να φθάσει σε νέα ρεκόρ».

Το γεγονός αυτό έρχεται μετά από μία σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν από την τουρκική πρόταση προς το Τελ Αβίβ για κοινή ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίστηκαν με άρθρο του Ισραηλινού διπλωματικού επιτετραμμένού στην Άγκυρα, Roey Gilad με το οποίο επιβεβαίωνε την μερική αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. Στο άρθρο του ο Ισραηλινός τόνιζε:

«Η σύγκρουση στην Ιντλίμπ έφερε στην επιφάνεια κάποια σημαντικά γεωπολιτικά δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία λειτουργεί εναντίον των τουρκικών συμφερόντων. Ο κατάλογος των κοινών συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι μακρύς.»

Exit mobile version