Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο υπουργός αεργίας Γιάννης Βρούτσης και οι εκκρεμείς συντάξεις

Ο υπουργός αεργίας Γιάννης Βρούτσης και οι εκκρεμείς συντάξεις

Μια από τις πάμπολλες λανθασμένες επιλογές του Μητσοτάκη, όταν η Νουδούλα ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση ως επικεφαλής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Να θυμίσουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη θητεία του Βρούτση στο νευραλγικό υπουργείο. Η πρώτη θητεία του (2012-2015) ήταν επί κυβέρνησης Σαμαρά (συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).

Ο Βρούτσης υπήρξε ένας από τους πλέον αποτυχημένους υπουργούς της καταστρεπτικής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία με τις φαύλες πολιτικές της έφερε την κοκκινορόζ συμμορία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων και την εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, που ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες νέους (ως επί το πλείστον επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης και εμπειρίας) να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Το ψαλίδισμα των συντάξεων συνεχίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων ανέλαβε ο «πολιτικός εκτελεστής» του ασφαλιστικού συστήματος Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βρούτσης, λίγες εβδομάδες μετά την τοποθέτησή του ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, οι εκκρεμείς συντάξεις και οι εκκρεμότητες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο (για την ακρίβεια 1.058.748). Ο Βρούτσης, παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για εγκληματική αδιαφορία απέναντι στους χιλιάδες συνταξιούχους και σκόπιμη απόκρυψη της αλήθειας, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια «με οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, αλλά και με σημαντικές νομοθετικές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση».

Αρχιτέκτονας της τραγελαφικής αυτής κατάστασης είναι ο ελεεινός, πρώην κνίτης και μετέπειτα πασόκος, Γιώργος Κατρούγκαλος, κολαούζος για ένα χρονικό διάστημα του ανεκδιήγητου Τζέφρυ Παπανδρέου. Όπως χιλιάδες άλλα πασοκόσκυλα, ο Κατρούγκαλος, μετά τη συρρίκνωση του κλεφτοΠΑΣΟΚ, προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανιζόμενος ως αντιμνημονιακός και υπερασπτιστής των εργαζομένων, κατόρθωσε να εκλεγεί ευρωβουλευτής και αργότερα να μπει στην κυβέρνηση του Τσίπρα.

Με απίστευτες αλχημείες και προχειρότητες, ο συριζαίος υπουργός με το μαντιλάκι και το βαρύ «πόθεν έσχες» (δεκαπέντε ακίνητα, πολλές καταθέσεις και εισοδήματα), κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα ασφαλιστικό σύστημα χαοτικό, παράλογο, άδικο, ισοπεδωτικό, κοινωνικώς ανάλγητο.

Με τον διαβόητο νόμο Κατρούγκαλου έχουμε τη δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων (αυτούς που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 12η/5/2016 και οι αποδοχές τους υπολογίζονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και αυτούς που βγήκαν νωρίτερα, των οποίων οι αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον προηγούμενο νόμο). Άλλος παραλογισμός αφορά στην ισοπέδωση των συντάξιμων αποδοχών (π.χ. ένας συνταξιούχος με 25 χρόνια εργασίας λαμβάνει τις ίδιες περίπου συντάξιμες αποδοχές με έναν που έχει εργαστεί περισσότερο από 30 χρόνια). Υπάρχει πλήθος άλλων παράλογων διατάξεων που πλαισιώνουν τον άδικο και κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου.

Τον καταστροφέα του ασφαλιστικού συστήματος, Κατρούγκαλο, διαδέχθηκε η εξίσου καταστροφική Έφη Αχτσιόγλου, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εργασίας δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια για να διορθώσει την χαοτική κατάσταση στον ΕΦΚΑ που κληρονόμησε από τον προκάτοχό της. Απορίας άξιον είναι η επιλογή του Τσίπρα να θέσει επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας τη νεαρή συριζαία Αχτσιόγλου, η οποία εκτός από τους ακαδημαϊκούς τίτλους που διαθέτει και την βουλευτική της ιδιότητα, δεν έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή της.

Πριν μερικούς μήνες, ο Βρούτσης έκανε ανακοινώσεις για «μεγάλη μεταρρύθμιση» και «ψηφιακό μετασχηματισμό» (e-ΕΦΚΑ) του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να επιταχυνθεί το συντομότερο δυνατό η απονομή της σύνταξης δηλώνοντας πως από τον Ιούνιο του 2020 το 35% περίπου των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά. Σύμφωνα με τον Βρούτση τον Ιούνιο του 2022 το 90% των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά εντός δευτερολέπτων, ενώ μέχρι το 2023 δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις.

Οι αισιόδοξες δηλώσεις του Βρούτση, αφορούν μόνο τους νέους συνταξιούχους. Οι «παλιοί» συνταξιούχοι που ζουν με τα «έναντι» και αναμένουν έως και πέντε χρόνια για να πάρουν την οριστική τους σύνταξη, θα συνεχίζουν να περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους με τη πρότερη χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία. Παραδείγματος χάρη, για την έκδοση της οριστικής σύνταξης ενός δημοσίου υπαλλήλου, απαιτείται μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία από το αρμόδιο τμήμα του ΕΦΚΑ–ΓΛΚ, το οποίο αναζητεί έγγραφες μισθολογικές καταστάσεις της τελευταίας 15ετίας-18ετίας, με συνέπεια την καθυστέρησή της. Ακόμη πιο περίπλοκη και χρονοβόρα είναι η διαδικασία που απαιτείται για κάποιον που έχει διαδοχική ασφάλιση.

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις ο Βρούτσης, ψευδόμενος αναίσχυντα, συνεχίζει να τις χαρακτηρίζει ως «παθογένεια δεκαετιών».

Δεν είναι βεβαίως παθογένεια δεκαετιών, αλλά παθογένεια της τελευταίας δεκαετίας των μνημονίων, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανεργίας που μαστίζει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Προ μνημονίων, οι περισσότερες συντάξεις δίνονταν ολόκληρες και όχι μισές μέσα σε 3-4 μήνες. Το ίδιο και τα εφάπαξ.

Η κυβέρνηση της ψοφοδεξιάς, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση της συριζοσαπίλας, σκοπίμως δεν προβαίνει στην επίλυση αυτού του τεράστιου ζητήματος που αναγκάζει χιλιάδες απόμαχους της εργασίας να περιμένουν από 3 έως 5 χρόνια για να πάρουν ολόκληρες τις συντάξεις τους και τα κατά πολύ μειωμένα εφάπαξ, αναγκαζόμενοι να τα βγάλουν πέρα με προσωρινές συντάξεις που κυμαίνονται από 350 έως 750 ευρώ. Βέβαια, για τον ανεκδιήγητο «Μπουμπούκο» το ποσό των 350 ευρώ είναι ικανοποιητικό, διότι σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του «ένας Έλληνας μπορεί να επιβιώσει με 200 ευρώ!», ενώ για τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ένας πολίτης που λαμβάνει 700 ευρώ το μήνα ανήκει στη μεσαία τάξη (SIC!)

Οι λόγοι καθυστέρησης της έκδοσης των οριστικών συντάξεων είναι πολλοί: α) η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από τα τρωκτικά των πολιτικών συμμοριών της μεταπολίτευσης, β) εμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων (βεβαίως πλασματικών) προς τους διεθνείς τοκογλύφους, γ) επιδόματα που δίνονται αφειδώς σε διάφορες κοινωνικές ομάδες (όπως «ευπαθείς», λαθρομετανάστες, ημέτεροι, κ.λπ.) για τη διατήρηση της εκλογικής πελατείας, δ) αδράνεια, απάθεια και έλλειψη κινητοποίησης εκ μέρους των ίδιων των συνταξιούχων, οι οποίοι αναμένουν αγόγγυστα έως και 5 χρόνια για να πάρουν την οριστική τους σύνταξη, χωρίς διαμαρτυρίες ή ακόμη και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να τεθεί τέρμα στην άδικη και απαράδεκτη αυτή κατάσταση (που δεν υπάρχει όμοιά της σε καμιά χώρα του κόσμου), ε) η αποσιώπηση του φλέγοντος και απαράδεκτου αυτού κοινωνικού ζητήματος, τόσο από όλα τα κόμματα του «συνταγματικού» τόξου όσο και από τα ΜΜΕ. Θα πρέπει εδώ να εξαιρεθεί ο δημοσιογράφος, υπάλληλος του Αλαφούζου και «υπέρμαχος» των συνταξιούχων, Γιώργος Αυτιάς που κάθε Σαββατοκύριακο, μέσω του τουρκοκάναλου ΣΚΑΪ, μιλά συνεχώς για αυξήσεις στις συντάξεις και αναδρομικά (SIC!) και φιλοξενεί τον Βρούτση, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση προχωρεί με γοργούς ρυθμούς για την επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο θα έχει λήξει μέχρι το τέλος του 2023! («Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»).

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο ίδιος ο Βρούτσης «με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό στον ΕΦΚΑ δεν λύνεται το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων».

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έβαλε τη χώρα στο τρίτο και χειρότερο (μέχρι στιγμής) μνημόνιο, προχώρησε στη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους σε 6.500, ενώ εκκρεμούσαν δεκάδες χιλιάδες συντάξεις-υποθέσεις.Υπάρχουν ταμεία στα οποία εργάζονται 2 και 3 υπάλληλοι που προσπαθούν να διεκπεραιώσουν χιλιάδες υποθέσεις.

Είναι τουλάχιστον βλακώδεις οι ανυπόστατες οι δικαιολογίες του Βρούτση πως δεν είναι δυνατόν να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης συντάξεων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Γιατί δεν προσλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας υπαλλήλους στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι, αφού λάβουν μια ταχύρρυθμη ενημέρωση – εκπαίδευση, θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της έκδοσης των οριστικών συντάξεων;

Γιατί δεν δίνεται μαζί με την προσωρινή σύνταξη και ένα μέρος του εφάπαξ, για να μπορεί ο απόμαχος της εργασίας να τα βγάλει πέρα κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής, μέχρι να εκδοθεί η οριστική του σύνταξη;

Υπάρχουν αρκετές λύσεις για να τεθεί τέρμα στο απαράδεκτο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, που σκόπιμα οι διάφοροι Βρούτσηδες δεν τις εφαρμόζουν.

Η απάντηση του Βρούτση για το συγκεκριμένο ζήτημα, που ταλανίζει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, βασίζεται στη γνωστή συνταγή που χρησιμοποιούν όλοι οι αχρείοι πολιτικάντηδες της μεταπολίτευσης: «Παραλάβαμε Χάος, σας παραδίδουμε Χάος».

Παύλος Γκάσταρης

Exit mobile version