Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αλβανοί βανδάλισαν αρχαιοελληνικό μνημείο στην Απολλωνία

Αλβανοί βανδάλισαν αρχαιοελληνικό μνημείο στην Απολλωνία

Ξεθαρρεμένοι από την ανυπαρξία και τη γελοιότητα των κυβερνώντων της μπανανίας Ελλαδιστάν, επιτήδειοι αλβανοί βάνδαλοι κατέστρεψαν αρχαίο Ελληνικό μνημείο στην Απολλωνία.

Συγκεκριμένα, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στο Νυμφαίο, (μνημειακή κρήνη) της αρχαίας Απολλωνίας κοντά στο Φίερι της Αλβανίας, σε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στην ιστορία του τόπου, η οποία και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ενταγμένο στον κατάλογο της Ουνέσκο.

Η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου κατήγγειλε την απαράδεκτη αυτή πράξη στα αρμόδια εισαγγελικά όργανα, ενώ είπε πως οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες και αφορούν το σπάσιμο σε κίονες, σε σημείο να έχει καταστραφεί εξολοκλήρου το μνημείο.

Η πόλη της Απολλωνίας κατά τον Στράβωνα ιδρύθηκε από Κορίνθιους και Κερκυραίους κατά τον 6ο αιώνα π. Χ. και αφιερώθηκε στο θεό Απόλλωνα, ενώ ο Απολλόδωρος στη «Βιβλιοθήκη», αναφέρει πως ιδρύθηκε από τους αργοναύτες ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι γνωστή επίσης ως «Απολλωνία η Ηπειρωτική» και ως «Απολλωνία ή προς Επίδαμνον». Επίσης ο Αριστοτέλης επαινεί το δημοκρατικό της πολίτευμα. Κατά το 229 π. Χ. υποτάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατά την βυζαντινή εποχή καταλήφθηκε από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο και συμπεριλήφθηκε στο Θέμα του Δυρραχίου.

Είναι προφανές, ότι ακόμα και οι Αλβανοί κατσαπλιάδες χλευάζουν το Ελλαδιστάν των Κούληδων –και λοιπών γραικύλων του «συνταγματικού τόξου»- γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν θα έχουν καμία συνέπεια!

Exit mobile version