Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο ποιητής Γεώργιος Σεφέρης για τους κομμουνιστές και τους πολιτικούς

Ο ποιητής Γεώργιος Σεφέρης για τους κομμουνιστές και τους πολιτικούς

Γ. Σεφέρης: «Και πως θα ανεβώ, Θεοδωράκη, στην ίδια σκηνή με έναν κομμουνιστή;»

Το 1940-1941, επί καθεστώτος 4ης Αυγούστου υπηρετούσε στις υπηρεσίες λογοκρισίας του Τύπου.

“Οι πολιτικοί για το Γ. Σεφέρη είναι «οι ελεεινοί», που ζουν «παπαρδελίζοντας», ενώ η πολιτική είναι  ένα «κούφιο ζωντανό». Γράφει ότι είναι «περιστοιχισμένος  από διάφορους παράγοντες και μύγες της “πολιτικής αποστολής”, ενώ δηλώνει ξένος από όλα, ξένος από τη «θλιβερή πολιτική» όπως την ονομάζει. «Κάνεις να μισανοίξεις ένα παράθυρο να μπει λίγος καθαρός αέρας και γεμίζεις βρωμόμυγες, τις άπειρες βρωμόμυγες τούτου του συρφετού των πολιτικατζήδων».

Το 1968, όταν δηλαδή την χώρα κυβερνούσε το καθεστώς της 21ης Απριλίου, ο Μίκης Θεοδωράκης πρότεινε στον μεγάλο μας ποιητή Γ. Σεφέρη να ζητήσει από την κυβέρνηση να επιτραπεί η ελεύθερη μετάδοση των έργων του και να γίνει και μία δημόσια συναυλία.

Ο Σεφέρης αρνήθηκε, όσο για τον Θεοδωράκη επιμένει ότι η ενέργειά του αυτή ήταν μια πράξη… αντίστασης!!! Εδώ γελάει κάθε πικραμένος…

Όπως γελάει επίσης με τους αστείους ισχυρισμούς των αριστερών που θέλουν να εντάξουν και τον Σεφέρη στην παράταξή τους. Τον Σεφέρη, που ήταν επί καθεστώτος 4ης Αυγούστου υπεύθυνος λογοκρισίας στο υπουργείο εξωτερικών! Επιπλέον, το 1968 είχε δεχθεί στο σπίτι του τον μεγάλο ποιητή Έζρα Πάουντ, που ως γνωστόν, υπήρξε φανατικός μέχρι το τέλος της ζωής του φασίστας.

Exit mobile version