Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κατεβαίνει ο Μόσκοβος στο Αιγαίο;

Κατεβαίνει ο Μόσκοβος στο Αιγαίο;

Για επέμβαση της Ρωσίας σε πιθανή εμπλοκή Ελλάδος Τουρκίας ομιλούν διεθνείς αναλυτές

Ο Tarek Megerisi ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο ινστιτούτο European Council on Foreign Relations, αναφέρει ότι με δεδομένη την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αλλά και την απόσυρση των ΗΠΑ από την Μεσόγειο, μία νέα υπερδύναμη θα παίξει τον ρόλο του “διαμεσολαβητή” στο Αιγαίο. “Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται όλο και λιγότερο να ενδιαφέρονται να παρέμβουν στο Αιγαίο μένει να δούμε ποιος μπορεί να είναι πρόθυμος και ικανός να αναλάβει αυτόν τον ρόλο”, τονίζει δείχνοντας προς την πλευρά της Ρωσίας.

Κατά τον Ρώσο Γεωπολιτικό Dmitry Rodionov: “Εάν είχαμε πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χωρίς την συμμετοχή τρίτων χωρών, η Τουρκία θα καταλάμβανε ολόκληρη την Κύπρο και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές της. Αλλά τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία δύσκολα θα επέτρεπαν ένα τέτοιο σενάριο”.

Απόλυτα σχετικό και το παρακάτω που είχε γράψει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο αείμνηστος  Παναγιώτης Κονδύλης:

“Ο µεγαλύτερος µελλοντικός κίνδυνος για την Τουρκία – και η µεγαλύτερη, αν όχι η µοναδική ελπίδα για την Ελλάδα – έγκειται στο ενδεχόµενο της ανάδυσης ∆υνάµεων ικανών να συναγωνισθούν την αµερικανο-τουρκική επιρροή τόσο στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία όσο και στα Βαλκάνια. Μονάχα µια ισχυρή εθνικιστική και επεκτατική Ρωσσία θα µπορούσε να αποτελέσει δραστικό φραγµό των τουρκικών φιλοδοξιών στα Βαλκάνια.”

Exit mobile version