Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι δύο Ρωσίες και η Αγία Σοφία

Οι δύο Ρωσίες και η Αγία Σοφία

Στην πρώτη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ υπήρχε η θέση περί «εσωτερικής υπόθεσης» της Τουρκίας, η οποία και προκάλεσε τη δημόσια διαφωνία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ρωσικού λαού του οποίου το θρησκευτικό αίσθημα θίχτηκε, αλλά και ολόκληρου του Ορθοδόξου κόσμου, η Μόσχα άλλαξε στάση έναντι της Τουρκίας και έβγαλε ανακοίνωση για την απόφαση του Ρ. Τ. Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία από την οποία:

”Λυπούμαστε με τις εξελίξεις… Η διαχείριση του Ναού της Αγίας Σοφίας, ο οποίος απολάμβανε έως πρόσφατα το καθεστώς μουσείου και αποτελεί ιερό προσκύνημα για ολόκληρο τον χριστιανισμό, επίτευγμα της παγκόσμιας κουλτούρας και του ευρασιατικού πολιτισμού, θα ανταποκρίνεται πλήρως στο καθεστώς του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO’’.

Σε πρώτο χρόνο λοιπόν, η Ρωσία, εφέρθη μετριοπαθώς. Ποια είναι αυτή η Ρωσία; Η Ρωσία των πρώην μπολσεβίκων, που σήμερα είναι “επιχειρηματίες” και θέλουν επαφές με την Τουρκία. Υπάρχει όμως και μία άλλη Ρωσία, αυτή των Ορθοδόξων και των Εθνικιστών με κύριες δυνάμεις τους τον Στρατό και το Πατριαρχείο της Μόσχας. Ας ευχηθούμε σε αυτήν την αντιπαράθεση που υπάρχει στην Ρωσία να επικρατήσουν οι εθνικιστικές δυνάμεις.

Exit mobile version