Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μάιος 1974: Μυστική συνάντηση Καραμανλή – Ετζεβίτ – Κίσινγκερ στο Παρίσι!

Μάιος 1974: Μυστική συνάντηση Καραμανλή – Ετζεβίτ – Κίσινγκερ στο Παρίσι!

Από την ομιλία του Υποστράτηγου ε.α Χρήστου Μπολώση στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο στις 23-6-2019 για τους Ήρωες Αιχμαλώτους Πολέμου στην Κύπρο το 1974

Η μυστική συνάντηση Καραμανλή – Ετζεβίτ – Κίσινγκερ στο Παρίσι

Τον Μάιο του 1974, γίνεται  μία μυστική συνάντηση στο προάστιο Μάρνη των Παρισίων, στην οικία του εκδότου της εφημερίδος «Ελευθερία» Πάνου Κόκκα. Εκεί παρευρέθηκαν, ο χωρίς θεσμικό ρόλο τότε Κ. Καραμανλής, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ.

Την πληροφορία αυτή, αρχικώς δημοσίευσε στις 13-6-1978 η αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph και στις 4-12-1984 οι Times του Λονδίνου, χωρίς ποτέ να διαψευσθούν. Βεβαίως ποτέ δεν έγινε γνωστό το αντικείμενο της συναντήσεως εκείνης.

Της προαναφερθείσης συναντήσεως είχε προηγηθεί  άλλη μυστική συνάντηση τον Αύγουστο του 1973 των Κων. Καραμανλή και Κίσινγκερ, στο σπίτι του δημοσιογράφου Σάϊρους Σουλτσμπέργκερ, στην Ουάσινγκτον

Κατά τον Γάλλο βιογράφο του Ροζέ Μασσίπ, ο Καραμανλής συμβούλευσε τον Μακάριο να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους για να απαλλαγεί από την εξάρτηση που είχε από την Χούντα της Αθήνας.

Το υπό τον Ταξίαρχο Ιωαννίδη καθεστώς, έχει αποκοιμηθεί από τους Αμερικανούς, με τον ΑΕΔ Στρατηγό Μπονάνο, να γράφει στο βιβλίο του «Η Αλήθεια»: «Πολλάκις ο Ιωαννίδης, με διαβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να αναμειχθούν, διότι και οι Αμερικάνοι είναι υπέρ της ανατροπής του Μακαρίου και θα σταθούν δίπλα μας».

Exit mobile version