Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μακάριος: Αυτός κάλεσε τους τούρκους στην Κύπρο

Μακάριος: Αυτός κάλεσε τους τούρκους στην Κύπρο

19 Ιουλίου του 1974, ο Μακάριος στον ΟΗΕ είπε ότι έγινε εισβολή ξένου κράτους στην Κύπρο! Και ότι κινδυνεύουν οι Τούρκοι της Κύπρου. Δεν ήθελαν τίποτε περισσότερο από αυτό οι Τούρκοι και την επόμενη μέρα έκαναν την εισβολή. Τα ντοκουμέντα μιλούν: 

Απόρρητο ντοκουμέντο συνομιλίας μεταξύ βρετανού πρωθυπουργού Γουίλσων και Μακάριου στις 2,30 μ.μ της 17ης Ιουλίου 1974. Μεταφράζουμε το επίμαχο απόσπασμα:

«ο Βρεττανός Πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσων πληροφόρησε το Αρχιεπίσκοπο ότι θα έβλεπε και τον Τούρκο πρωθυπουργό το ίδιο βράδυ. Ο πρόεδρος Μακάριος είπε πως η άμεση ερώτηση ήταν: Ποια μέτρα μπορούσαν να παρθούν; Το τουρκικό ενδιαφέρον ήταν να μην γίνει η Κύπρος μέρος της Ελλάδας».

Ο Μακάριος την 19η Ιουλίου 1974 στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε εκφωνεί τον λόγο με τον οποίον καλεί τους Τούρκους να επέμβουν στην Κύπρο. Οι Τούρκοι την επομένη ακριβώς ημέρα εισβάλουν. Τα επίμαχα αποσπάσματα. Ο Μακάριος ευχαριστεί τους Άγγλους, που κρεμούσαν τους Ήρωες της ΕΟΚΑ και ακολούθως καλεί τους Τούρκους να εισβάλλουν στην Κύπρο:

«Είμαι ευγνώμων στη βρεττανική κυβέρνηση, που μού χορήγησε ελικόπτερο, το οποίο με μετέφερε από την Πάφο στις βρεττανικές βάσεις, και αεροπλάνο από τις βάσεις στο Λονδίνο, μέσω Μάλτας…..

»Πρόκειται σαφώς για εισβολή εκ των έξω, μαζί με κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου…..

»Όπως ανέφερα ήδη, τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους….

»Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους….»

Exit mobile version