Στην πρόσφατη έρευνα για το 1821 που έγινε από ένα κέντρο φιλελεύθερων μελετών, διαβάσαμε τα παρακάτω:
“Ο πολυδιάστατος, συχνά αντιφατικός αλλά συνολικά θετικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας (ανάμεσα στις πολλές και ποικίλες πτυχές της βρετανικής πολιτικής θυμίζω ενδεικτικά τον Κάνινγκ, το Φιλελληνικό Κομιτάτο, το δάνειο, την ίδρυση εφημερίδων στην Ελλάδα, την πολιτική του Αρμοστή στα Ιόνια, τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, την υπονόμευση Καποδίστρια, την εχθρική στάση από τον Ουέλιγκτον και τελικά τις παλινωδίες για τα σύνορα του νέου κράτους) αποτελεί ένα πολυσυζητημένο θέμα που την ίδια ώρα όμως δεν έχει ερευνηθεί εξαντλητικά.
Τη Μεγάλη Βρετανία επιλέγει ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στο ελληνικό ζήτημα το 17,1% όσων απάντησαν, κυρίως άνδρες (20,6%), νέοι (21,8%), οικονομικά εύποροι (22,4%), συντηρητικοί (19,4%), και κεντροαριστεροί (20,1% – ΚΙΝΑΛ 27,4%). Τα χαμηλότερα σχετικά ποσοστά εντοπίζονται στις γυναίκες (13,5%), τους ηλικιωμένους (14,1%), τους εθνικιστές (14,4%) και τους αριστερούς (14,8% – ΣΥΡΙΖΑ 11,6% – ΚΚΕ 10,3%).”
Ώστε έτσι λοιπόν, ήταν θετικός ο ρόλος της Αγγλίας και τα δάνεια του αγώνα, με τα οποία πληρώθηκε ο εμφύλιος πόλεμος και υποδουλώθηκε οικονομικά η ελεύθερη Ελλάδα σε σημείο να είναι στην πραγματικότητα ένα προτεκτοράτο! Θετικό στοιχείο από την έρευνα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εθνικιστών θεωρεί αρνητικό τον ρόλο της Αγγλίας στο 1821.
Ύμνους για τον κήρυκα της ξενοκρατίας, τον άνθρωπο των Άγγλων, Μαυροκορδάτο
Θέλουν το 1821 μία επανάσταση φιλελεύθερη και δεν το κρύβουν!
Σχετικά με την πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” για το 1821, σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από αυτήν για να αντιληφθείτε την πολιτική της στόχευση:
“Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΦίΜ «Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση» που υλοποιείται με την υποστήριξη του John Templeton Foundation είναι να αναδείξει τη φιλελεύθερη διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης …
Οι σημερινοί Έλληνες βλέπουν την Επανάσταση ως κυρίως εθνική (90,4%), αλλά αναγνωρίζουν και τον φιλελεύθερο, τον κοινωνικό και τον θρησκευτικό της χαρακτήρα.
Η Φιλελεύθερη Επανάσταση
“Η φιλελεύθερη διάσταση της Επανάστασης είναι καλά τεκμηριωμένη όχι μόνο από τη συνταγματική ιστορία, αλλά και ευρύτερα από τη σύγχρονη ιστοριογραφία. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν καταρχάς εθνική και οι παράγοντές της προσπάθησαν να την παρουσιάσουν στην Ευρώπη αποκλειστικώς ως τέτοια: Για να αντιμετωπίσουν την καχυποψία της Ιεράς Συμμαχίας εξαφάνισαν κάθε αναφορά στη Φιλική Εταιρεία, αποκήρυξαν τον καρμποναρισμό και τις «δημαγωγικές και στασιώδεις» αρχές, και τόνισαν το θρησκευτικό στοιχείο όσο περισσότερο μπορούσαν. Οι πράξεις τους όμως έλεγαν περισσότερα από τα λόγια τους.
Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος έφερε μαζί του στην επαναστατημένη Ελλάδα τον καρμπονάρο Βιντσέντζο Γκαλίνα και του ανέθεσε να συνεργαστεί στη συγγραφή του πρώτου Συντάγματος με τον επίσης ριζοσπάστη φιλελεύθερο Αναστάσιο Πολυζωίδη. Επέλεξε τον φιλελεύθερο Ελβετό Ιάκωβο Μάγερ, όχι μόνο ως εκδότη των Ελληνικών Χρονικών αλλά και ως έμπιστο πρόσωπο για μυστικές αποστολές. Είχε συνεχή αλληλογραφία με τον Κοραή και τον κύκλο του και συγκέντρωσε δίπλα του κάθε Έλληνα ή φιλέλληνα φιλελεύθερο … Ακόμα και το πρώτο δάνειο της Επανάστασης, το εξασφάλισε το φιλελληνικό κομιτάτο του Λονδίνου που είχε ως μέλη ό,τι πιο ριζοσπαστικό και αιρετικό διέθετε η βρετανική κοινωνία ενώ η επαναστατημένη Ελλάδα είχε γεμίσει από ηττημένους, στις χώρες τους, φιλελεύθερους …”
Πέρα από το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρατίθενται δεν ανταποκρίνονται στην Ιστορική Αλήθεια, φανερή είναι η πρόθεση αυτών που έκαναν την συγκεκριμένη έρευνα να παρουσιάσουν το 1821 σαν μία φιλελεύθερη επανάσταση. Πάρα ταύτα όμως, παραδέχονται ότι σε ποσοστό 90,4% οι Έλληνες θεωρούν το 1821 Επανάσταση Εθνική!