Το όνομα Έλληνες και κυρίως Γραικοί, το οποίο προτιμούσε ο Αδαμάντιος Κοραής, από το Έλληνες ως παλαιότερο, δεν είχε λείψει ποτέ στα χιλιάδες χρόνια Ιστορίας αυτής της Πατρίδας.
Μάλιστα, στην Μάνη μέχρι σχεδόν το 1000 μ.Χ. δεν είχαν ακόμη ασπαστεί τον Χριστιανισμό και για τον λόγο αυτό αποκαλούντο από τους εντόπιους Έλληνες. Έχει ιδιαίτερη σημασία όμως η μαρτυρία του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, η οποία έχει ως εξής:
Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος, «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΥΙΟΝ ΡΩΜΑΝΟΝ», 950μ.Χ.: «Ιστέον, ότι οι του κάστρου Μαϊνης οικήτορες ουκ εισίν από της γενεάς των προρρηθέντων Σκλάβων, αλλ’ εκ των παλαιοτέρων Ρωμαίων, οι και μέχρι του νυν παρά των εντοπίων Έλληνες προσαγορεύονται διά το εν τοις προπαλαιοίς χρόνοις ειδωλολάτρας είναι και προσκυνητάς των ειδώλων κατά τους παλαιούς Έλληνας, οίτινες επί της βασιλείας του αοιδίμου Βασιλείου βαπτισθέντες Χριστιανοί γεγόνασιν».
Ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου ότι αυτοί που αποκαλούνταν Έλληνες, ήταν όμως μας λέει “εκ των παλαιοτέρων Ρωμαίων”.
Ποιους εννοεί παλαιότερους Ρωμαίους ο Πορφυρογέννητος; Ασφαλώς όχι Ρωμαίους, γιατί ποτέ Ρωμαίοι δεν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, αλλά τους γηγενείς Έλληνες!