Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κόκκινες γραμμές για την Τουρκία: Το Μνημόνιο με την Λιβύη και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Κόκκινες γραμμές για την Τουρκία: Το Μνημόνιο με την Λιβύη και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Ολοταχώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης βαδίζει η Τουρκία και θέτει ευθέως το ζήτημα της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Λιβύη και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουράτ Οκτάι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλλιέτ» έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» της Τουρκίας για έναν διάλογο με την Ελλάδα τονίζοντας ότι η Άγκυρα απαιτεί από την Αθήνα διατήρηση του τουρκολιβυκού μνημονίου και αποστρατικοποίηση των νησιών του ΝΑ Αιγαίου.

Mιλώντας για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Άγκυρας, ο Φουάτο Οκτάι δήλωσε: «Κόκκινη γραμμή για μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μα ποτέ να παραβιαστεί», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Αιγαίο υποστήριξε ότι το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών είναι επίσης «κόκκινη γραμμή»: «Αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή αν κοιτάξουμε, αντίθετα με τι συμφωνίες τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατιωτικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία.»

Εάν δεχτούμε αυτά τα πράγματα γινόμαστε επαρχία της Τουρκίας κυριολεκτικά, αφού το μνημόνιο με την Λιβύη καταργεί την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, μιας μεγαλονήσου της Μεσογείου! Και όσο για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, με τα τουρκικά στρατεύματα στην απέναντι ακτή σε απόσταση αναπνοής, αφήνουμε όμηρο της Τουρκίας ένα τμήμα της Ελλάδος και παραιτούμεθα οριστικά από την εθνική μας κυριαρχία στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

Με απλά λόγια, Χάγη και διαπραγματεύσεις με αυτούς τους όρους σημαίνει παράδοση και μάλιστα χωρίς πόλεμο.

Exit mobile version