Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ζήτημα χρόνου νέος πόλεμος Ισραήλ – Χεσμπολάχ στον Λίβανο

Ζήτημα χρόνου νέος πόλεμος Ισραήλ - Χεσμπολάχ στον Λίβανο

Αναμένεται μεγάλη κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή μετά το δραματικό γεγονός στο λιμάνι της Βηρυτού. 

Αυτό που συνέβη το απόγευμα της Τρίτης δεν ήταν απλώς έκρηξη. Ήταν «Η έκρηξη» – ένα γεγονός που θα θυμάται ο Λίβανος για δεκαετίες. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Από τις 17 Οκτωβρίου 2019, ο Λίβανος βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κατάσταση αβεβαιότητας μετά από ακατάπαυστους γύρους διαμαρτυριών και διαδηλώσεων που καλούν την κυρίαρχη ελίτ να παραιτηθεί λόγω εμπλοκής σε αδικήματα και διαφθορά. Λίγες μέρες πριν από την έκρηξη, στα νότια σύνορα της χώρας παρατηρήθηκαν νέες εντάσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι ιδεολογικοί και επιχειρησιακοί δεσμοί της Χεζμπολάχ με το Ιράν την υπέβαλαν στη στρατηγική μέγιστης πίεσης εκ των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που έπληξε σκληρά την ήδη προβληματική λιβανική οικονομία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, “Η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση θα μπορούσε να θέσει περισσότερα από 155.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, καθώς και 356.000 νοικοκυριά κάτω από το ανώτερο όριο της φτώχειας”

Έτσι, η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έριξε αλάτι στις πληγές της κατεστραμμένης χώρας που βρίσκεται ήδη στη μέση της χειρότερης οικονομικής της κρίσης, μια πολιτική αντιπαράθεση χωρίς καμία λύση στον ορίζοντα.

Μέλη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο λιμάνι τη στιγμή της έκρηξης. Αυτό προκάλεσε αμέσως υποθέσεις ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια ισραηλινή επίθεση, για παράδειγμα ενέργειες σαμποτάζ ή τυχόν απαρατήρητες πυραυλικές επιθέσεις και ότι ο τόπος της έκρηξης ήταν στην πραγματικότητα μέρος της στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολάχ.

Σχολιάζοντας την κατάσταση μετά από συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό ήταν επίθεση.

Απόλυτα σχετικές με ότι συνέβη στον Λίβανο οι δηλώσεις του πρεσβευτή του Ισραήλ Ντάν Ντάνον στα Ηνωμένα Έθνη από το 2019 στην τριμηνιαία συνάντηση για τη Μέση Ανατολή όταν κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν στοιχεία ότι η Ιρανική Δύναμη Quds χρησιμοποιεί το λιμάνι της Βηρυτού για να μεταφέρει αντικείμενα στην Χεζμπολάχ. Η δήλωσή του είχε ως εξής:

«Κατά τα έτη 2018-2019, το Ισραήλ διαπίστωσε ότι υλικά που μπορεί να έχουν ειρηνική και στρατιωτική χρήση, όπως π.χ. η… νιτρική αμμωνία  μεταφέρονται λαθραία στον Λίβανο για να προωθήσουν τις δυνατότητες ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ. Το Ιράν και η Δύναμη Quds έχουν αρχίσει να προωθούν την εκμετάλλευση των πολιτικών θαλάσσιων καναλιών, και συγκεκριμένα το λιμάνι της Βηρυτού, που έχει γίνει λιμάνι της Χεζμπολάχ».

Exit mobile version