Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εκτός της συμφωνίας για την ΑΟΖ το Καστελόριζο και η… μισή Ρόδος!

Εκτός της συμφωνίας για την ΑΟΖ το Καστελόριζο και η... μισή Ρόδος!

Με θριαμβολογίες παρουσίασε την σημερινή συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου το σύνολο του Τύπου για την οποία επισημαίνουν πως πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, που είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας πως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Όλα τα νησιά όμως; Όλα δείχνουν πως όχι! Το Καστελόριζο για παράδειγμα που αποτελεί το «αγκάθι» για τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο μένει εκτός της Συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Στον χάρτη που σας παρουσιάζουμε, η γαλάζια διαγράμμιση είναι αυτή που ορίζει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ η κόκκινη περιλαμβανόταν στο παράνομο μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, η συμφωνία με την Αίγυπτο φθάνει αγγίζει τον 28ο μεσημβρινό μέχρι τη Ρόδο, χωρίς να συνυπολογίζεται δηλαδή το Καστελόριζο, για το οποίο θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Επίσης εκτός φαίνεται να βρίσκεται η Κάρπαθος και το σύμπλεγμα Μεγίστης. Σε ό,τι αφορά την Ρόδο, η νυν συμφωνία καθορίζει ΑΟΖ μόνο για το τμήμα του νησιού που βρίσκεται δυτικά του 28ου Μεσημβρινού! Ωστόσο μας λένε πως στη συμφωνία αναφέρεται ρητά πως οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ…

Γιατί όμως θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το Καστελόριζο; Μήπως για να καταλήξει το ζήτημα στην Χάγη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης;

Θέση της Χρυσής Αυγής είναι ότι στην Χάγη η Ελλάς θα οδηγηθεί για να μοιράσει τα Εθνικά της Δίκαια με την Τουρκία. ΗΠΑ, Γερμανία και άλλοι έχουν ήδη εκφραστεί ΘΕΤΙΚΑ υπέρ της ελληνοτουρκικής «συνεργασίας».

Η μόνη λύση, η οποία θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία, θα ήταν η Ελλάδα να επεκτείνει, όπως έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Exit mobile version