Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η “Καθημερινή”, ο Γεώργιος Βλάχος και η 4η Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά

Η “Καθημερινή”, ο Γεώργιος Βλάχος και η 4η Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά

Κατά την διάρκεια της τετραετίας της Μεταξικής δικτατορίας, ο Γεώργιος Βλάχος και η εμβληματική εφημερίδα του “Καθημερινή”, αποτέλεσαν ένα σταθερό και σημαντικό στήριγμα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. 

Η “Καθημερινή” είναι εφημερίδα υπέρμαχος του κοινοβουλευτισμούς και της δημοκρατίας και βεβαίως και των ΜΚΟ για να βγαίνει και κανένα ευρώ… Ήταν πάντα έτσι;

Θυμίζουμε την δήλωση του ηγέτη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου:

«Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό, κράτος με βάσι αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό” – ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Ήταν πάντα λοιπόν, δημοκρατική εφημερίδα η “Καθημερινή” για να επανέλθουμε;

Με άρθρο του στις 7 Αυγούστου 1936 στην “Καθημερινή”, ο Γεώργιος Βλάχος τάσσεται ανοιχτά πλέον υπέρ της δικτατορίας Μεταξά. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Η από της παρελθούσης τρίτης επιβληθείσα νέα τάξις πραγμάτων εις την Ελλάδαν, δεν ευρίσκει απλώς σύμφωνον την εφημερίδαν αυτήν. Την ευρίσκει εν μέρει υπεύθυνον! διότι από μακρού χρόνου συνέστησε και ηυχήθη όπως έλθη η ημέρα κατά την οποία το κράτος του κοινοβουλευτισμού αντικατασταθεί από νέον κράτος επιβολής και αυστηρότητος”.

Με τον τίτλο άρθρου “Αι ευθύναι των” στις 9 Αυγούστου του 1936, ο Γεώργιος Βλάχος κατηγορεί ευθέως τον κοινοβουλευτισμό και τα κόμματα και θεωρεί την δικτατορία σωτήρια και απαραίτητη.Κατά την διάρκεια της τετραετίας της Μεταξικής δικτατορίας, ο Γεώργιος Βλάχος και η εμβληματική εφημερίδα του “Καθημερινή”, αποτέλεσαν ένα σταθερό και σημαντικό στήριγμα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

Exit mobile version