Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Γεώργιος Σεφέρης, Ιωάννης Μεταξάς και αριστερά

Γεώργιος Σεφέρης, Ιωάννης Μεταξάς και αριστερά

Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν και αυτό διδάσκονται και τα παιδιά μας στα σχολεία ότι ο μεγάλος ποιητής Σεφέρης ήταν… αριστερός! Ας δούμε λοιπόν τι γράφει για τον Ιωάννη Μεταξά, τον “φασίστα”, τον δικτάτορα της 4ης Αυγούστου, ο Γεώργιος Σεφέρης:

«Ο Μεταξάς ήταν ο μόνος αγνός … Ο Μεταξάς, ως άτομο, ήταν, νομίζω, ο πιο δυνατός από τους γνωστούς πολιτικούς που είχαν απομείνει. Αυταρχικός, εγωκεντρικός, φανατικός, εμπαθής, βέβαια. Αλλά είχε και το περισσότερο μυαλό και το περισσότερο σθένος».

Ο Γ. Σεφέρης το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 1941, κι ενώ βρισκόταν ήδη στην Πραιτώρια, στο εκεί ελληνικό προξενείο, υπό τον Νικολούδη, σημειώνει τα εξής στο ημερολόγιο του (Μέρες, Δ, 141):

«Ο Νικολούδης σήμερα το πρωί ανεμίζοντας ένα βιβλιαράκι προπαγανδιστικό που ανιστορεί τον ελληνικό πόλεμο: – Ιωάννης Μεταξάς γι’ αυτούς τους κυρίους δεν υπάρχει. Σε αυτό το βιβλίο το όνομα Μεταξάς έχει αντικατασταθεί με το όνομα Ελλάς. Λησμονεί βέβαια πως «αυτοί οι κύριοι» εφαρμόζουν ακριβώς το σύστημα τον που είχε σβήσει από τα σχολικά βιβλία το όνομα Ελευθέριος Βενιζέλος. Είναι καλές οι δικτατορίες, όταν είμαστε εμείς οι δικτάτορες».

Exit mobile version