Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

O M. Καραγάτσης, η Αρχαία Αθήνα και η δημοκρατία

O M. Καραγάτσης, η Αρχαία Αθήνα και η δημοκρατία

Ο Καραγάτσης υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες Λογοτέχνες και μέσα στα έργα του υπάρχει πολύ πολιτική. Και βεβαίως δεν υπήρξε αριστερός σε καμία περίπτωση.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη το σημερινό κοινοβουλευτικό πολίτευμα έρχεται από την δημοκρατία των Αρχαίων Αθηνών. Ας δούμε τι γράφει σχετικά ο Καραγάτσης και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:

«Η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν η δικτατορία πενήντα χιλιάδων ομοτίμων πολιτών επί τριών εκατομμυρίων συμμάχων, μετοίκων και δούλων. Επί πενήντα χρόνια έτυχε οι 25.001 από αυτές τις πενήντα χιλιάδες να είναι άνθρωποι έξυπνοι. Βιολογικό φαινόμενο καταπληχτικό και ανεπανάληπτο στην ιστορία. Από την στιγμή που οι 25.001 έξυπνοι έγιναν 24.999, οι 25.001 ηλίθιοι έφεραν στην αρχή τον Κλέωνα, άνθρωπο στα μέτρα τους ακριβώς, κι η δημοκρατία ξαναβρήκε τον συνεπή εαυτό της”.

«Η δημοκρατία είναι το πιο αυταρχικό πολίτευμα, γιατί επιβάλλει στους πάντας τις ανεξέλεγκτες και άτοπες παρορμήσεις του όχλου. Μ’ ένα διχτάτορα, κατά κάποιον τρόπο συζητείς λογικά, γιατί έχει πάντοτε μια δόση λογικής. Με τον όχλο κάθε συζήτηση αποκλείεται … Η δημοκρατία κρατάει πεισματικά στο περιθώριο τις αξίες, εκτός αν αυτές καμουφλαρισθούν με τα χυδαία προσόντα που θαυμάζει ο όχλος.”

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

Exit mobile version