Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αύγουστος 1974: Αττίλας ΙΙ και… «η Κύπρος κείται μακράν»

Αύγουστος 1974: Αττίλας ΙΙ και… «η Κύπρος κείται μακράν»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απαίτησε στις 13 Αυγούστου του 1974 μία ημέρα πριν τον Αττίλα ΙΙ να μετακινηθούν εκτός λεκανοπεδίου Αττικής όλες οι μάχιμες μονάδες του Στρατού!

Στις 26 Ιουλίου η Ελλάς αποδέχεται την «Διακήρυξη της Γενεύης» σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές δυνάμεις θα διατηρούσαν ό,τι εδάφη είχαν καταλάβει και η Εθνική Φρουρά υποχρεωνόταν να αποχωρήσει αμέσως από όλους τους τουρκικούς θυλάκους,  που είχε καταλάβει.

Και όλα αυτά, για την σταθεροποίηση μιας καταπαύσεως πυρός που δεν ετηρήθη ούτε μία ώρα και ουσιαστικά συμφωνήθηκε για να δώσει την ευκαιρία και την δυνατότητα στους τούρκους να επεκταθούν.

Κατά την διάρκεια της καταπαύσεως του πυρός, η Τουρκία μετά από σκληρές και φονικές μάχες, ανανεώνοντας και πολλαπλασιάζοντας διαρκώς τις δυνάμεις της με νέες ενισχύσεις από την Τουρκία, επεξέτεινε σταδιακώς την κατοχή από το 4% στο 16%.

Στις 14 Αυγούστου, η Τουρκία, αφού κατάφερε να σταθεροποιήσει την απόβαση, σπάζοντας επισήμως πλέον την εκεχειρία, εξαπέλυσε τον «Αττίλα ΙΙ». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε στις 14 Αυγούστου 1974, κατά τη διάρκεια του Αττίλα ΙΙ, την περίφημη δήλωση: «Η Κύπρος κείται μακράν». Έτσι, οι Τούρκοι ανενόχλητοι κατέλαβαν το 37% της Κύπρου.

Επιπλέον, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απαίτησε στις 13 Αυγούστου του 1974 μία ημέρα πριν τον Αττίλα ΙΙ να μετακινηθούν εκτός λεκανοπεδίου Αττικής όλες οι μάχιμες μονάδες του Στρατού! Γιατί άραγε; Μήπως φοβόταν ανατροπή του μετά τον Αττίλα ΙΙ και το “η Κύπρος κείται μακράν”;…

Exit mobile version