Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στέφαν Ρολ, Ντόιτσε Βέλλε: Το Ισραήλ θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία

Στέφαν Ρολ, Ντόιτσε Βέλλε: Το Ισραήλ θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία

Στις ενταύθα φυλλάδες διαβάζουμε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι το Ισραήλ είναι στο πλευρό της Ελλάδος και είναι έτοιμο ακόμη και να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία. Πόσο σχέση έχει αυτό με την πραγματικότητα;

Απαντά σε αυτό Γερμανός γεωπολιτικός σε συνέντευξη στην Ντόιτσε Βέλλε, ο Στέφαν Ρολ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Εγγύς και Μέσης Ανατολής της δεξαμενής σκέψης Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου, ο οποίος δήλωσε:

«Εντύπωση μου προκαλεί η σιωπή του Ισραήλ σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση για τις ΑΟΖ – παρότι έχει άμεσα συμφέροντα. Έχει συνάψει συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο και προφανώς κατέληξε σε άτυπη συνεννόηση με το Λίβανο και την Αίγυπτο για το ποιος δικαιούται ποιες θαλάσσιες περιοχές.

Εκτός αυτού, εδώ και χρόνια το Τελ Αβίβ βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής της Άγκυρας. Γιατί δεν αναμειγνύεται στην τρέχουσα αντιπαράθεση; 

Προφανώς επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, τονίζει ο κ. Ρολ. Έπειτα οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι διφορούμενες. Ναι μεν βελτιώθηκαν αλλά «μακροπρόθεσμα επικρατεί πλήρης ασάφεια για το πώς θα εξελιχθεί η Αίγυπτος. Επίσης, οι Ισραηλινοί ανησυχούν για την αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από το Κάιρο πριν από λίγες εβδομάδες.» 

Η πιο ενδιαφέρουσα χώρα για τα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή είναι σύμφωνα με τον Στέφαν Ρολ, «σίγουρα η Τουρκία. Οικονομικά έχει να προσφέρει περισσότερα και επομένως είναι πολύ πιο σημαντική για την ισραηλινή οικονομία. Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ δεν έχει κανένα συμφέρον να χειροτερεύσουν οι σχέσεις του με την Τουρκία.»

Exit mobile version