Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το 1821, ο Μέτερνιχ και μία “ιστορία” made in England

Το 1821, ο Μέτερνιχ και μία “ιστορία” made in England

Μαθαίνουμε ότι ο μεγάλος εχθρός του Ελληνισμού στην διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως ήταν ο Αυστριακός Καγκελάριος Μέτερνιχ και πράγματι στις αρχές της Επαναστάσεως έτσι ήταν.

Αυτό ίσχυε μέχρι τέλους της Επαναστάσεως ή μήπως η Ιστορία που μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα είναι γραμμένη με τρόπο δόλιο, προκειμένου να μας πουν ότι οι Άγγλοι (και οι διάδοχοί τους αμερικάνοι) ήταν πάντα οι μεγάλοι μας φίλοι;

Ας δούμε λοιπόν τι πίστευε ο Μέτερνιχ για την Ελληνική Επανάσταση το 1825.

Στις 13 Μαρτίου 1825 ο Αυστριακός εκπρόσωπος του Μέτερνιχ έριξε τη βόμβα στη συνδιάσκεψη της Πετρούπολης: «Η κυβέρνησή μας, για να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος, είναι έτοιμη να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση: να αναγνωρίσει άμεσα την ανεξαρτησία των Ελλήνων».

Ο Αυστριακός διπλωμάτης Αντον Πρόκες φον Οστεν (ο πρώτος πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα) περιγράφει τη σκηνή: «Οταν έγινε αυτή η δήλωση, ο κόμης Νέσελροντ [ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών] έμεινε για πολύ ώρα άναυδος. Οταν συνήλθε, εξέφρασε την απορία του: πώς προέκυψε αυτή η ιδέα από την Αυστρία, το κράτος που από την αρχή ήταν αντίθετο στις επαναστάσεις και τους κινδύνους που δημιουργούν;». Ο θορυβημένος αμήχανος Ρώσος προειδοποίησε ότι ποτέ ο σουλτάνος δεν θα αποδεχόταν ελληνική ανεξαρτησία.

Ο Αυστριακός διπλωμάτης όμως ήταν αφοπλιστικός στην απάντησή του: Η Ελληνική Επανάσταση διαφέρει από τις άλλες. Επιπλέον, ένα νέο ελληνικό κράτος θα προσφέρει και εμπορικές ευκαιρίες στις μεγάλες δυνάμεις.

Exit mobile version