Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι τουρκικές προκλήσεις και η ξενόδουλη τακτική του κράτους των Αθηνών

Οι τουρκικές προκλήσεις και η ξενόδουλη τακτική του κράτους των Αθηνών

Χωρίς απάντηση οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τίποτε το νέο… Έχουν γίνει και χειρότερα! Τον Σεπτέμβριο του 1955 έγινε ένα πογκρόμ κατά του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη και ταυτόχρονα έγινε επίθεση στις κατοικίες των Ελλήνων Αξιωματικών που υπηρετούσαν στην Σμύρνη. Κάποιοι μίλησαν και για βιασμούς… Ποια ήταν η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης τότε;…

Η αντίδραση της Ελληνικής Κυβερνήσεως στα γεγονότα της 6ης – 7ης Σεπτεμβρίου 1955 υπήρξε από χλιαρή έως ανύπαρκτη. Ο τότε πρωθυπουργός Στρατάρχης Παπάγος νοσούσε βαρύτατα. Από την άλλη, υπήρξαν έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ και ο Αμερικάνος Υπουργός Εξωτερικών Τζων Φόστερ Ντάλλες, ο οποίος κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμφιλιωθούν.

Μετά την ανάδειξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρωθυπουργία στις 6 Οκτωβρίου 1955 και την αποχή της Ελλάδος από γυμνάσια του Ν.Α.Τ.Ο. στην Μεσόγειο, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να αποδώσει μια στοιχειώδη ηθική ικανοποίηση στην Ελλάδα.

Στις 24 Οκτωβρίου τίμησε σε ειδική τελετή στο στρατηγείο του Ν.Α.Τ.Ο. στην Σμύρνη την ελληνική σημαία, την οποία ύψωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Ταυτόχρονα με την έναρξη των ανθελληνικών γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη, ο τουρκικός όχλος στην Σμύρνη επετέθη και κατέστρεψε το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, που λειτουργούσε στο στρατηγείο του Ν.Α.Τ.Ο. για τις ανάγκες των Ελλήνων αξιωματικών, λεηλάτησε τα σπίτια τους, ενώ προπηλάκισε αρκετούς απ’ αυτούς.

Exit mobile version