Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ήταν τελικά φασίστας ο Έζρα Πάουντ;

Ήταν τελικά φασίστας ο Έζρα Πάουντ;

Νέο βιβλίο για τον Έζρα Πάουντ κυκλοφόρησε με τίτλο “Η πέμπτη δεκάδα των κάντο”. Την εισαγωγή, την μετάφραση και τα σχόλια κάνει ο κ. Γ. Μπλάνας. Τα συγκεκριμένα ποιήματα γραφτήκανε στην Βόρειο Ιταλία από το 1935 μέχρι το 1937 όταν ο Έζρα Πάουντ ήταν ένθερμος οπαδός του φασισμού.

Δημοσίευμα για την έκδοση του νέου βιβλίου του Έζρα Πάουντ, του μεγαλύτερου κατά πολλούς ποιητού του 20ου αιώνα, για τον οποίον είχε πει όταν πήρε το Νόμπελ ο Χέμινγουεϊ ότι έπρεπε αντ’ αυτού να το πάρει ο Πάουντ, υπήρχε στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, όπου ο συντάκτης του κειμένου αναρωτιόταν: “Μπορεί να είναι σπουδαία η ποίηση η οποία χαρακτηρίζεται από τον αντισημιτισμό και την συμπάθεια για τον φασισμό;”. Και τελικά η απάντησή τους στο ερώτημα είναι ότι είναι! Γιατί αλλιώς δεν θα εξέδιδαν συνεχώς βιβλία και μεταφράσεις του Έζρα Πάουντ.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω ποιητικό έργο του Πάουντ, υπάρχει και το περίφημο ποίημα του για την τοκογλυφία, η Usura, στην οποία καταγγέλλει την κυριαρχία του χρήματος στον σύγχρονο κόσμο και λέει ότι με την τοκογλυφία δεν μπορεί να στεριωθεί μια κατοικία καλή κι ότι ακόμη και στην Ιερή Ελευσίνα γίνονται δείπνα μιαρά και καταστρέφει τον άνθρωπο, καταστρέφει την τέχνη. Ο Πάουντ καταγγέλλει την τοκογλυφία και ο σύγχρονος κόσμος την υπηρετεί…!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το κείμενο του μεταφραστή κ. Μπλάνα, ο οποίος στην εισαγωγή του βιβλίου του διερευνά, όπως γράφει η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” το ζήτημα της φασιστικής Ιδεολογίας του Πάουντ. Τι θα λέει αλήθεια; Ότι δεν ήταν τελικά φασίστας ο Πάουντ; Αφού επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ στην Ιταλία μετά την φυλακή, τους δημοσιογράφους τους χαιρέτισε με το δεξί χέρι υψωμένο ψηλά και δεν έκανε ποτέ βεβαίως την οποιαδήποτε δήλωση μετανοίας. Τι θέλουν; Να κάνουν αυτοί για λογαριασμό του μετά θάνατον;

Exit mobile version