Σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει στην λογική πρόληψης κρίσεων, ενώ όπως ο Μητσοτάκης γνωστοποίησε «οι δύο χώρες ήταν κοντά σε έγγραφη συμφωνία». Η Τουρκία επισήμως ζητάει ο διάλογος με την Ελλάδα να μην έχει όρους και προϋποθέσεις και η Ελλάδα αναφέρει ότι συζητάει μόνο θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η πραγματικότητα είναι ότι για να τελεσφορήσει ο διάλογος θα υπάρξει επώδυνος συμβιβασμός.
Εάν αναλυθεί με προσοχή και χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις τι ενοχλεί την Τουρκία και τι ενοχλεί την Ελλάδα στις κινήσεις στην διπλωματική και γεωστρατηγική σκακιέρα; Για την Ελλάδα η κλιμακούμενη ένταση, το ψυχροπολεμικό κλίμα και βεβαίως η ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη είναι το πλέγμα των ανησυχιών. Ο σχεδιασμός των Τούρκων είναι να κυριαρχήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας που άφησαν οι ΗΠΑ αν και εσχάτως οι Αμερικανοί επανακάμπτουν στην περιοχή με επίκεντρο την Κύπρο.
Για τους Τούρκους λοιπόν τι θα περιλαμβάνει ο επώδυνος συμβιβασμός και για την Ελλάδα επίσης τι θα περιλαμβάνει ο επώδυνος συμβιβασμός;
Ο επώδυνος συμβιβασμός για την Ελλάδα – Παραχώρηση μέρους της ΑΟΖ του Καστελόριζου; Είναι αδύνατο να υπάρξει τελική συμφωνία εάν η Τουρκία δεν αποκτήσει δυνατότητα εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ του Καστελόριζου του Ελληνικού αυτού νησιού. Μεταξύ της περιοχής που εκτείνεται νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου και η Τουρκία θέλει να αποκτήσει ξεκάθαρα πρόσβαση στην περιοχή.