Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΟΣΒΑΛΝΤ ΣΠΕΝΓΚΛΕΡ: Τα … κακά της ειρήνης

ΟΣΒΑΛΝΤ ΣΠΕΝΓΚΛΕΡ: Τα … κακά της ειρήνης

Έγραψε ο μεγάλος φιλόσοφος της Ιστορίας του 20ου αιώνος, γνωστός από το περίφημο έργο του “Η παρακμή της Δύσεως”, στα 1933:

«Αν λίγοι μπορούν ν’ αντέξουν έναν μακροχρόνιο πόλεμο, χωρίς εξαχρείωση της ψυχής, σίγουρα κανείς δεν αντέχει μια μακριά ειρήνη. Η ειρηνική περίοδος από το 1870 ως το 1914 και η ανάμνησή της κατέστησαν όλους τους λευκούς ανθρώπους αυτάρεσκους, φθονερούς, χωρίς ικανότητα κατανόησης κι ανίκανους ν’ αντέξουν τη δυστυχία.»

Αυτό που έγραφε ο Σπένγκλερ το 1933 το βλέπουμε ολοζώντανα μπροστά μας με τον αποχαυνωμένο λαό μας σήμερα και το πως αντιδρά(ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ!) στην τουρκική απειλή, δυστυχώς … Η εποχή μπορεί να είναι μεγαλειώδης, αλλά αν οι άνθρωποι είναι μικροί; Γράφει σχετικά επίσης το 1933:

“ Η εποχή είναι μεγαλειώδης, αλλά άλλο τόσο μικροσκοπικοί είναι οι άνθρωποι σ’ αυτήν. Δεν μπορούν πια ν’ αντέξουν την τραγωδία, είτε επί σκηνής είτε στην πραγματική ζωή. Λαχταρούν το ευτυχισμένο τέλος στα ανούσια μυθιστορήματα, τόσο αξιολύπητοι και κουρασμένοι είναι. Αλλά η μοίρα που τους εξακόντισε σ’ αυτές τις δεκαετίες, τώρα τους πιάνει από τον γιακά και πράττει ότι πρέπει να γίνει, είτε το θέλουν είτε όχι.” 

                                     Μόναχο, Ιούλιος 1933

Exit mobile version