Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Θερμοπύλες και ψευτορωμαίικο: Ορθογραφικά λάθη στο… «Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις»

Θερμοπύλες και ψευτορωμαίικο: Ορθογραφικά λάθη στο… «Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις»

Και αυτή την χρονιά η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ τίμησε τις Θερμοπύλες, καταγγέλλοντας το κράτος των Αθηνών που μισεί την Ιστορία του μεγάλου μας Έθνους. Όμως φαίνεται πως τους αδικήσαμε αφού αποφάσισαν να τιμήσουν τα 2500 χρόνια των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας και να εκδώσουν μάλιστα και γραμματόσημα! Γνωστό το  κορυφαίο επίγραμμα Σιμωνίδου για τον Λεωνίδα και τους 300 πολεμιστές του, οι οποίοι έπεσαν στις Θερμοπύλες: «Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ὅτι τῇδε κείμεθα τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι».

Και πράγματι εκδόθηκαν γραμματόσημα, τα οποία όμως αποσύρθησαν και όπως ανακοινώθηκε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία απέσυραν το αναμνηστικό γραμματόσημο για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών, αφού η διάσημη φράση «Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις…» είχε ορθογραφικά λάθη!

Στο γραμματόσημο, ωστόσο, η μετοχή «πειθόμενοι» αναγράφεται ως «πειθώμενοι».Το γραμματόσημο επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου, μαζί με αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ωστόσο με ανακοίνωση τα ΕΛΤΑ έκαναν γνωστό ότι η σειρά «2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών» θα καθυστερήσει «για τεχνικούς λόγους»…

Πώς να σχολιάσει κανείς αυτή την αθλιότητα παρά μόνο με την φράση του Ίωνος Δραγούμη: “Ζήτω το Έθνος κάτω το κράτος”!

Exit mobile version