-
Μετά από απαίτηση 18 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το Υπουργείο Πολιτισμού απεύθυνε στο Βρετανικό Μουσείο αίτημα και αυτό επιμένοντας στο θράσος ενός κράτους αρχαιοκαπήλων και πειρατών, απήντησε όχι: “Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αμφιλεγόμενα τμήματα από την δημόσια έκθεση.”
Αυτό το “αμφιλεγόμενα” τι σημαίνει αλήθεια; Ότι δεν τα έκλεψε ο Έλγιν ή μήπως ότι είναι έργα τέχνης αγγλικής προελεύσεως;
Την θέση του Βρετανικού Μουσείου έσπευσε να υποστηρίξει ο Υπουργός Πολιτισμού του Λονδίνου Ντόουτεν, ο οποίος δήλωσε ότι τα Μουσεία θα χάσουν την στήριξη από το κράτος εάν αφαιρέσουν αρχαιότητες από τις συλλογές τους! Και στη δήλωσή του μίλησε και αυτός για… αμφισβητούμενα τμήματα!
Αυτή η λέξη “αμφισβητούμενα”, έχει την σημασία της, αφού κατ’ ουσίαν εμπεριέχει τον υπαινιγμό ότι δεν ήμαστε εμείς οι Έλληνες οι ιδιοκτήτες των αριστουργημάτων του Ελληνικού Πολιτισμού.
Ένα από τα Γλυπτά που έκλεψε ο λήσταρχος Έλγιν είναι και μία από τις Καρυάτιδες και για την βάρβαρη αυτή πράξη υπάρχει η παρακάτω λαϊκή παράδοση που διέσωσε ο Δημήτριος Καμπούρογλου (14/10/1852 – 21/02/1942):
“Έκλαιγε η αρπαγμένη βασιλοπούλα και ζητούσε ικετευτικά βοήθεια από τις αδερφές της, που απόμειναν στο Κάστρο. Έκλαιγαν και φώναζαν κι εκείνες. Μα, τι μπορούσαν να κάνουν σαν ήταν έτσι μαρμαρωμένες;
Πρώτα ακούστηκε μια βουή κι έπειτα, ένα μοιρολόι, που τα λυπημένα λόγια του έκαναν τους ανθρώπους να ξεσπούν σε κλάματα και σε λυγμούς. Έμοιαζε με τραγούδι αργό, από φωνές αργόσυρτες και τραβηχτές, που σου προξενούσε ανατριχίλα”.