-
Ιδιαίτερα προβλήθηκαν τα εγκαίνια του νέου φωτισμού της Ακροπόλεως. Το φως της Ακροπόλεως είναι αιώνιο και σίγουρα δεν έχει ανάγκη από κανένα σύστημα ηλεκτρικών λαμπτήρων. Χαρακτηριστική η φωτογραφία που δημοσιεύουμε με τους εκπροσώπους της εξουσίας μέσα στο σκοτάδι και φορώντας μάσκες να παρακολουθούν την έναρξη του φωτισμού, για την οποία ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει πλέον την Ακρόπολη. Τα εγκαίνια του νέου φωτισμού της Ακρόπολης είναι γιορτή πέρα και πάνω από σύνορα και γλώσσες. Γιατί οι αξίες που γεννήθηκαν εδώ, αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα. Ξαναφωτίζοντας το οχυρό της Ακρόπολης, στέλνουμε κι ένα σήμα διαχρονικής άμυνας σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την πορεία μας προς την πρόοδο … Πριν από τρία χρόνια, στο ίδιο περίπου σημείο, στην Πνύκα, ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε, πρώτη φορά, για μια «νέα ευρωπαϊκή κυριαρχία». Και όσα μεσολάβησαν από τότε, επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα της».
Δεν στέλνεται μήνυμα “διαχρονικής άμυνας” με τα φώτα στην Ακρόπολη όταν παραδίδουμε το όνομα Μακεδονία και δεν αντιδρούμε στην παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας από τους Τούρκους! Όσο για αυτό περί “ευρωπαϊκής κυριαρχίας”, είναι λόγος κενός, αφού εδώ και δύο μήνες από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα, που οι Τούρκοι απειλούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, η Ευρώπη είναι μόνο λόγια άνευ ουσίας και όσο για την Γερμανία, που είναι ο ισχυρός παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στηρίζει ολοφάνερα τον Ερντογάν.
Για την Ιστορία, επειδή ελέχθη ότι ο φωτισμός αυτός έγινε για τα 2.500 χρόνια από τους Περσικούς πολέμους, να θυμίσουμε ότι το 480 π.Χ., οι Πέρσες πραγματοποιούν τη δεύτερη εκστρατεία τους. Πυρπολούν την Αθήνα, ανεβαίνουν στην Ακρόπολη, καταστρέφουν και καίνε ναούς και αναθήματα. Μετά την αποχώρηση των εχθρών, οι Αθηναίοι επιδιορθώνουν βιαστικά τα τείχη και ενσωματώνουν στο βόρειο τείχος της Ακρόπολης τον θριγκό του «Αρχαίου Ναού» καθώς και σπονδύλους από τους κίονες του Προπαρθενώνα. Τα σπασμένα αγάλματα από τους ναούς και τα αναθήματα, τα θάβουν με ευλάβεια στα βαθιά ορύγματα.
Σ’ ένα μεγάλο λάκκο κοντά στο Ερέχθειο βρέθηκαν το 1886 πολλά αρχαϊκά αγάλματα και νομίσματα, συσσωρευμένα στο ίδιο σημείο. Είχαν τοποθετηθεί εκεί όταν μερικά χρόνια μετά την πυρπόληση της Ακρόπολης το 480 π.Χ. από τους Πέρσες, οι Αθηναίοι αποφάσισαν να θάψουν τα σπασμένα και καμμένα αναθήματα που τα είχαν αφήσει άθικτα μετά την καταστροφή ανάμεσα στους γκρεμισμένους ναούς, ως τραγική ανάμνηση της βαρβαρότητας των εχθρών.
Από την ανακάλυψη των αναθημάτων και η φωτογραφία του 19ου αιώνα που δημοσιεύουμε.