Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Βανδάλισαν το μνημείο του Λορέντζου Μαβίλη

Ιωάννινα: Βανδάλισαν το μνημείο του Λορέντζου Μαβίλη

Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Λορέντζου Μαβίλη στη Βασιλική Ιωαννίνων. Οι μαρμάρινες πλάκες που ήταν τοποθετημένες έχουν καταστραφεί.

Ο Δήμος Ιωαννιτών με ανακοίνωσή του εκφράζει την βαθιά του θλίψη για το συμβάν.

Η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

«Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον βανδαλισμό και τη βεβήλωση του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο Λορέντζο Μαβίλη, στη Βασιλική.

Ο Δήμος ενημερώθηκε σήμερα για το συμβάν και θα κινήσει άμεσα την διαδικασία για την αποκατάσταση ενώ έχει γνωστοποιήσει το περιστατικό στην αστυνομία.

Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και κυρίως προσβάλλει την μνήμη του ποιητή και ήρωα που θυσίασε τη ζωή του για την απελευθέρωση της πόλης».

Ο Λορέντζος Μαβίλης σπούδασε στην Γερμανία  Φιλοσοφία και Φιλολογία. Θεωρείτο ένας εκ  των κορυφαίων σκακιστών της Γερμανίας και μέχρι σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας σονετογράφος. Το 1896 έφυγε εθελοντής στα βουνά της Κρήτης. Το 1897 τραυματίστηκε στην μάχη… Εξελέγη βουλευτής το 1910, όμως εγκατέληψε το κοινοβούλιο και πήγε εθελοτής στα 52 του χρόνια να πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στο Δρίσκο.
Το μνημείο του Λορέντζου Μαβίλη (στο οποίο είναι τοποθετημένα τα οστά του) στήθηκε στο σημείο όπου σκοτώθηκε, στις 28 Νοεμβρίου 1912. Ο Κερκυραίος ποιητής με τις ισπανικές ρίζες ήταν μέλος του εθελοντικού στρατιωτικού σώματος των Γαρυβαλδινών που πολέμησε κατά των Τούρκων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Η πολιτεία έφτιαξε ένα μνημείο ως ελάχιστο φόρο τιμής… και κάποιοι σήμερα το βανδάλισαν.
Ίσως η εποχή μας να μην ταιριάζει σε ανθρώπους, που πριν έναν αιώνα περίπου, ενσάρκωσαν το πρότυπο του Πολεμιστή-Ποιητή.
Exit mobile version