Ως επιστήμονας και συγκεκριμένα ως ιατρός πιστεύω ότι ζούμε εποχές επιστημονικής τρομοκρατίας.
Ξαφνικά ότι μάθαμε στο πανεπιστήμιο ανατρέπονται και με αντιεπιστημονικά δεδομένα και πρακτικές ψηφίζονται νόμοι και ΚΥΑ που ενώ φαίνεται ότι αποσκοπούν στην προστασία της υγείας μας, έχουν στόχο την ελευθερία μας.
Ξάφνου ξεχάσαμε όλες τις αιτίες θανάτου και αναφερόμαστε μόνο σε μία λοίμωξη από έναν ιό, που ναι μεν υπάρχει αλλά δεν αποτελεί την μοναδική αιτία θνησιμότητα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα που αναφέρονται οι αιτίες θνησιμότητα των Ευρωπαίων. Ναι, όπως βλέπετε υπάρχουν δεκάδες αιτίες θανάτου.
Πλέον από τον Μάρτιο του 2010 ο ΠΟΥ αναφέρεται σε πανδημία covid-19 επειδή με τα νεώτερα δεδομένα πανδημία είναι όταν μία λοίμωξη εμφανίζεται στις περισσότερς περιοχές του κόσμου.
Να σημειώσω ότι πανδημίες ήταν και ο λοιμός των αρχαίων Αθηναίων που σκότωσε τα 2/3 των κατοίκων της πόλης. Η μαύρη πανώλη τον 14ο αιώνα με 75 εκατομύρια νεκρούς, οι πανδημίες χολέρας με εκατομύρια νεκρών, η Ισπανική γρίπη με 500 εκατομύρια νεκρούς.
Σας έρχονται στο μυαλό συγκρίσεις με την σημερινή πανδημία; Δεν μπορείτε να συγκρίνετε τέτοιες καταστάσεις χωρίς την στατιστική.
Γιατί η στατιστική είναι αμείλικτη. 1=1=2 πάντα! Βέβαια κάποιες φορές το 1 μπορεί να είναι 1 αλλά να υπολογίζεται 1,* (*= βάλτε ότι αριθμό σας βολεύει).
Θα σας εξηγήσω. Τι έχουμε σήμερα στην Ελλάδα που αξίζει για το καλό της ζωής μας, της ύπαρξής μας να θυσιάσουμε την οικονομία και το μέλλον των νέων; ΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. ΕΝΑΝ ΦΟΒΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΦΟΥ ΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΥ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ.
Παρακάτω σας παρουσιάζω ένα στατιστικό πίνακα καθημερινών θανάτων στην Ελλάδα από το 2009 εώς το 2015. Καθημερινά πέθαναν το πολύ 600 άτομα και το ελάχιστο 330 με μ.ο. στα430-480. Αυτό σε εμάς με 10.000.000 (δεν υπολογίζονται οι μη καταγεγραμμένοι) πληθυσμό. Στην Ιαλία π.χ. μιλάμε για 2.500 θανάτους την ημέρα και στην Ινδία για 70,000 αντίστοιχα. Βλέπετε ότι οι απόλυτοι αριθμοί τρομάζουν αλλά οι σχετικοί (θάνατοι ανά 100.000 άτομα) όχι.
Αλήθεια πόσοι πεθαίνουν από covid στην Ελλάδα καθημερινά1 5-15-30; Σε σύνολο 450 μ.ο. θανάτων. Δηλαδή οι άλλες αιτίες δεν είναι πανδημία;
Ας δούμε μία άλλη μάστιγα, κυρίως των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, την γρίπη. Αυτή μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί φονιά, όχι για τις προηγούμενες πανδημίες αλλά για το γεγονός ότι θερίζει ζωές παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό του πληθυσμούς.
Γιατί το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 40-60% ανάλογα τα στελέχη που εμφανίζονται κάθε χρόνο και τις μεταλλάξεις τους. Πρόκειται για έναν RNA ιό όπως και τον COVID. Oι συχνές μεταλλάξεις των RNA ιών καθιστούν τα εμβόλια μη πλήρως αποτελεσματικά. Οπότε ακόμα και ένα ασφαλές, παρά την ελάχιστο χρόνο ανάπτυξής του, εμβόλιο για τον COVID δεν θα είναι απολύτως αποτελεσματικό.
Παρακάτω βλέπετε τους θανάτους από τα στελέχη της γρίπης, ανά στέλεχος, από το 2013 μέχρι πέρσι. Πολλοί οι θάνατοι παρά τον εμβολιασμό.
Δεν στέκομαι όμως στον αριθμό των θυμάτων αλλά στην στατιστική, στην θνησιμότητα, σε σχέση με τις άλλες αιτίες θανάτου.
Στο Διάγραμμα 11 απεικονίζεται η αποδιδόμενη στη γρίπη θνησιμότητα σε σύγκριση με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Η σκιασμένη μωβ περιοχή αντιπροσωπεύει τους θανάτους που εκτιμάται ότι μπορούν να αποδοθούν στη γρίπη (ή, με άλλη διατύπωση, τους θανάτους που εκτιμάται ότι δεν θα συνέβαιναν στην υποθετική περίπτωση που η δραστηριότητα της γρίπης παρέμενε μηδενική όλο τον χρόνο).
Ως τώρα δεν δίνονταν θάνατοι από γρίπη τόσοι, έτσι γενικόλογα , χωρίς αιτιολόγησή τους. Και ορθώς γιατί στατιστικώς θα καταλήγαμε σε μη σωστά συμπεράσματα.
Με τη χρήση στατιστικής μεθοδολογίας μπορεί να γίνει εκτίμηση της «αποδιδόμενης στη γρίπη θνησιμότητας» (influenza-attributable mortality) στον πληθυσμό της χώρας, δηλαδή του αριθμού των θανάτων που εκτιμάται ότι δεν θα συνέβαιναν στην υποθετική περίπτωση που η δραστηριότητα της γρίπης παρέμενε μηδενική όλο τον χρόνο.
Η εκτίμηση αυτή γίνεται με ειδικά μαθηματικά μοντέλα που συσχετίζουν τη δραστηριότητα της γρίπης (ανά τύπο και υπότυπο) με την αδρή θνησιμότητα, με στάθμιση για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και άλλους παράγοντες. Εκτιμήθηκε ότι, κατά τη περίοδο 2018-2019 στην Ελλάδα, 1071 θάνατοι (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης: 733–1380 θάνατοι) μπορούν να αποδοθούν στον ιό της γρίπης (όλων των τύπων / υπότυπων) ή 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού (95% ΔΕ: 6,8–12,8).
Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την περίοδο 2017-2018, οπότε είχε επικρατήσει ο τύπος Β του ιού, αλλά μικρότερος από περιόδους όπως το 2014-15 και το 2016-17, κατά τις οποίες είχαμε επικράτηση του ιού γρίπης Α(Η3Ν2).
Βλέπετε λοιπόν ότι δεν μπορούμε έτσι χαλαρά να αποδίδουμε κάθε θάνατο στην γρίπη και κατ΄ επέκταση στον covid.
Στο τελευταίο διάγραμμα βλέπετε μία ορθή στατιστική ανάλυση των θανάτων που σχετίζονται με την γρίπη το 2018-19.
Βλέπετε ότι οι εκτιμώμενοι θάνατοι είναι πολλαπλάσιοι των επιβεβαιωμένων από γρίπη.
Γιατί οι θάνατοι από covid δίνονται αυθαίρετα με με μια ανακοίνωση και δεν δίνεται αντίστοιχη ανάλυση;
Μήπως η απόφαση γι΄αυτό το lockdown πάρθηκε με λάθος στοιχεία; Ποιος είναι υπεύθυνος γι΄αυτή την απόφαση;
Kαι τέτοιες αποφάσεις που στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου θα αποτύχουν….Ή μήπως θα ‘’πετύχουν’’;
Π.ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ, καρδιολόγος