Δεν εννοούσε φυσικά τίποτε άλλο από το γεγονός ότι οι σημερινοί Παλαιστίνιοι είναι κατά μεγάλο μέρος απόγονοι των αρχαίων Φιλισταίων, που ήσαν Έλληνες, και όχι των Αράβων.
Μία από τις πολλές μαρτυρίες της Βίβλου από τις οποίες αποδεικνύεται η Ελληνική προέλευση των Φιλισταίων είναι και η παρακάτω προφητεία του Σοφονίου:
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΣΟΦΟΝΙΟΣ: “Διότι Γάζα διηρπασμένη έσται, και Ασκάλων έσται εις αφανισμόν, και Άζωτος μεσημβρίας εκριφήσεται, και Ακκαρών εκριζωθήσεται ουαί οι κατοικούντες το σχοίνισμα της θαλάσσης, πάροικοι Κρητών λόγος Κυρίου εφ’ υμάς.”
Ανάλογες προφητείες από τις οποίες αποδεικνύεται η Ελληνική καταγωγή των Φιλισταίων έχουν πει και αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη και ο Ιερεμίας, ο Ησαΐας και άλλοι.
Oι Φιλισταίοι ήταν ένας από τους “λαούς της θάλασσας”, που επετέθησαν στην Αίγυπτο τον 12ο π.Χ αιώνα. Όπως αναφέρεται στην επιγραφή που βρέθηκε στο Μεδινέτ Αμπού, στον τάφο του Ραμσή του Γ’, οι λαοί της θάλασσας επετέθησαν στην Αίγυπτο με πλοία που στη πλώρη και στην πρύμνη τους είχαν κεφαλές πουλιών.
Ανάλογη παράσταση έχουμε σε μυκηναϊκό ψευδόστομο αμφορέα, που βρέθηκε σε αρχαιολογική έρευνα στην Σκύρο. Γύρω στο 1200π.Χ., λοιπόν, οι “λαοί της θάλασσας”, που σήμερα έχει αποδειχθεί ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και Έλληνες, επιτίθενται στην αυτοκρατορία των Φαραώ. Η εκστρατεία τους αυτή ως γνωστόν απέτυχε και ένα μέρος από τους αιχμαλώτους εισβολείς γίνονται μισθοφόροι και εγκαθίστανται ως προκεχωρημένες φρουρές στην γη Χαναάν. Αυτοί είναι οι περίφημοι Φιλισταίοι της Παλαιάς Διαθήκης. Πολλοί αγνοούν ότι ο λόγος για τον οποίο οι Εβραίοι αναγκάστηκαν για να πάνε στην γη Χαναάν να περάσουν μέσα από την έρημο και να προσπαθήσουν να εγκατασταθούν στην Παλαιστίνη από την ενδοχώρα και όχι να ακολουθήσουν την εύκολη παραλιακή οδό, ήταν η παρουσία των Φιλισταίων, που υπήρξαν σύμμαχοι των Αιγυπτίων και εχθροί των εβραίων. Αυτά αναφέρονται στο βιβλίο “Έξοδος” της Παλαιάς Διαθήκης.
Ποιοί ήσαν όμως οι Φιλισταίοι; Ποιά η φυλετική τους προέλευση και ποιός ο πολιτισμός, που καλλιέργησαν στην γη της Παλαιστίνης, όπου εγκατεστάθησαν;
Όπως αναφέρει ο Εβραίος καθηγητής της Αρχαιολογίας Μαζάρ, που έχει κάνει εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες στο Ισραήλ και έχει δημοσιεύσει σχετικά πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, γύρω στο 1200π.Χ., εμφανίζεται μία διαφορετική κεραμική, προηγμένης αισθητικής και τεχνολογίας. Η κεραμική αυτή, που τεκμήριά της έχουν βρεθεί στην πόλη Εκρόν, αρχαία πόλη των Φιλισταίων, είναι αναμφισβήτητα Μυκηναϊκής προελεύσεως. Τα δε διακοσμητικά θέματα των αγγείων θυμίζουν έντονα την μονόχρωμη κεραμική των Μυκηναίων της Αργολίδος. Δεν είναι όμως μόνον η κεραμική το στοιχείο εκείνο που αποδεικνύει την Ελληνική και Αρία προέλευση των Φιλισταίων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαζάρ, καθώς και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Ντόθαν, που έγραψε τα περίφημα βιβλία “Η άφιξη των λαών της θάλασσας” και το “Η άνοδος και η πτώσις της πόλεως Έκρον των Φιλισταίων”, οι Φιλισταίοι ήσαν κοινωνικά δομημένοι βασιζόμενοι σε μια στρατιωτική αριστοκρατία, που έντονα θυμίζει την κοινωνική οργάνωση των Αχαιών της Ομηρικής περιόδου. Μάλιστα, στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης “Βασιλειών” 4,9 ο άρχων των Φιλισταίων μιλώντας στους άντρες του πριν τη μάχη με τους Εβραίους, τους ζητά να γίνουν δυνατοί και να μην μοιάσουν με τους αλλόφυλους άνδρες, ούτε να γίνουν ποτέ δούλοι των εβραίων, όπως οι εβραίοι έγιναν σε αυτούς. Τα λόγια του άρχοντα των Φιλισταίων μας θυμίζουν αποσπάσματα της Ιλιάδος σε ανάλογες περιστάσεις. Πέρα από αυτό στα αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν τους Φιλισταίους έχουν ανευρεθεί μέγαρα με κυκλικές εστίες στο κέντρο, που αποτελούν χαρακτηριστικό σημάδι του Ελληνικού Πολιτισμού και που είναι παντελώς άγνωστες στην παράδοση των σημιτών. Ακόμη, έχει ανευρεθεί ανδρικό ειδώλιο, που ανάλογό του έχει βρεθεί μόνο στις Μυκήνες. Επίσης στην Παλαιά Διαθήκη έχουν εντοπισθεί έξι λέξεις από την γλώσσα των Φιλισταίων που είναι αναμφισβήτητα Ελληνικές. Οι λέξεις αυτές είναι: Άναξ, μάχαιρα, δρέπανον, λέσχη, μάζα, παλλακίς.
Έλληνες λοιπόν, αναμφισβήτητα οι Φιλισταίοι, που υπήρξαν και οι εκπολιτιστές των σημιτών της γης Χαναάν. Οι αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει σήμερα στο Ισραήλ και έχουν γίνει από Εβραίους αρχαιολόγους, αποδεικνύουν τα όσα αναφέραμε προηγουμένως. Μάλιστα, ο ανασκαφέας Μαζάρ, καθηγητής Πανεπιστημίου του Ισραήλ χαρακτηριστικά μας λέει για τους τρεις ναούς των Φιλισταίων, που ανευρέθησαν στην περιοχή του Τελ Κασίλε, ότι τα σχέδια των ναών δεν συμφωνούν με τους ναούς που υπήρχαν στη Χαναάν και έχουν ομοιότητες με τα ιερά των Μυκηνών. Ειδικότερα εις ότι αφορά τον υλικό πολιτισμό αξίζει να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο των Τ. Ντόθαν και Μωϋσή Ντόθαν “The search for the Philistains”, Νέα Υόρκη 1992, απόσπασμα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Διαχρονία”:
“Γνωρίζουμε, ότι η κοινωνική τους δομή εβασίζετο επί μίας ομάδος επιλέκτων, ότι υπήρχαν εργάτες και ότι διέθεταν μια πολυσύνθετη στρατιωτική ιεραρχία. Ξέρουμε, ότι οι μεγάλες κατοικίες, με τις εστίες, ήσαν κεντρικά σημεία συναντήσεων και συνδεδεμένες με λατρευτικές πρακτικές. Τα διάφορα τεχνουργήματα από σίδηρο, χαλκό και ελεφαντόδοντο μαρτυρούν ότι απελάμβανον ενός τεχνολογικώς προηγμένου βιοτικού επιπέδου. Στη β’ φάση της εγκαταστάσεώς των ήκμασαν και η αφομοίωση με το ντόπιο περιβάλλον, Φοίνικες και Ισραηλίτες, ενετάθη… Αυτό, το οποίο είναι εντελώς ξεκάθαρο, τέλος πάντων, είναι ότι οι Φιλισταίοι έφεραν μαζί τους έναν ανεπτυγμένο υλικό πολιτισμό, ο οποίος συνέχισε να εξελίσσεται ακόμη και όταν δέχθηκε, όπως ήταν φυσικό, ξένες επιρροές στο νέο του περιβάλλον. Ήσαν τέλειοι αρχιτέκτονες και κτίστες, εξαιρετικά καλαίσθητοι κεραμείς, υφαντουργοί, βαφείς, μεταλλουργοί, αργυροτεχνίτες, αγρότες, στρατιώτες, εκλεπτυσμένοι πολεοδόμοι.”
Το όνομα Φιλισταίοι, που αναφέρεται τόσο συχνά στην Βίβλο συνδέεται άμεσα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, με το όνομα “PLST” (η αρχαία Αιγυπτιακή γραφή είναι άφωνος – δεν έχει φωνήεντα), που υπάρχει στον κατάλογο των λαών της θάλασσας στις αρχαίες Αιγυπτιακές επιγραφές, που περιγράφουν την νίκη του Φαραώ Ραμσή του Γ’. Ένας από αυτούς τους λαούς είναι και οι Πελεσέτ, που δεν είναι άλλοι από τους Φιλισταίους.
Ο ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ
Ακόμη, όμως, και εάν υπήρχαν αμφιβολίες περί της Ελληνικής καταγωγής των Φιλισταίων, υπάρχουν δυο αδιάψευστες μαρτυρίες. Υπάρχει το ανάγλυφο από το βόρειο περιστύλιο στο Μεντινέτ Χαμπού, περιστύλιο στο οποίο υπάρχει η μορφή ενός από τους άρχοντες των Φιλισταίων που αιχμαλώτισε ο Ραμσής. Ο σωματότυπός του, η φυσιογνωμία του (τα γένεια του!) είναι εντελώς Ελληνικά. Υπάρχουν ακόμη οι πήλινοι σαρκοφάγοι με ανθρωπόμορφο κάλυμμα, που βρέθηκαν στα νεκροταφεία των Φιλισταίων τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στην Παλαιστίνη και που είναι ακριβώς ίδιοι με αυτές που βρέθηκαν στις Μυκήνες με την διαφορά ότι οι σαρκοφάγοι των Μυκηνών ήσαν χρυσές.