Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι “διερευνητικές επαφές” του Γεωργίου Καραϊσκάκη με τον Μαχμούτ Πασά

«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω…» 
Ολοκληρώθηκε χθες, στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Στην συνάντηση που αποτελεί συνέχεια κατ’ ουσίαν των μυστικών διπλωματικών επαφών του Βερολίνου, συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.

Κατ’ εντολήν ξένων δυνάμεων λοιπόν, η Ελλάδα που φέτος αναμένεται να εορτάσει τα 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση του 1821, σέρνεται σε έναν κύκλο συνδιαλλαγής με τους νεο-οθωμανούς. Πόσο “τιμούν” το Πνεύμα του 1821 αυτές οι συζητήσεις και τι έχει να κερδίσει η πατρίδα μας από αυτές;
Φτάνει να θυμηθούμε τις “διερευνητικές επαφές” του Γεωργίου Καραϊσκάκη με τον Μαχμούτ Πασά εν έτει 1823: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον μπούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω»…
Κάπως έτσι ξεκίνησε η απελευθέρωση της Ελλάδας, που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Φέτος, 200 χρόνια, το κράτος των Μητσοτάκηδων θα “τιμήσει” λέει (…) την Εθνεγερσία με σειρά εκδηλώσεων καθώς και με προϊόντα που ήδη διατίθενται προς πώληση, όπως… τσάντες, παγούρια, κούπες, ημερολόγια… Μια κανονική εμποροπανήγυρη δηλαδή με σκοπό το κέρδος και τίποτε άλλο.
Όσο για τις εορταστικές εκδηλώσεις, η παρουσία και μόνο των ανθρώπων που απαρτίζουν την Επιτροπή Ελλάδα 2021, είναι η καλύτερη εγγύηση πως θα “απογειώσουν” την πολιτική ορθότητα σε βαθμό αηδίας.
Οι… διερευνητικές επαφές του 1821, έγιναν με “τσεκούρι και φωτιά”. 200 χρόνια μετά, φέρνουν μέσω της διπλωματικής οδού μια νέα τουρκοκρατία απέναντι στην οποία πρέπει να αντισταθούν και πάλι οι ανυπότακτοι Έλληνες.
Exit mobile version