Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

9 Φεβρουαρίου 1948 Επίθεση των Συμμοριτών στην Θεσσαλονίκη

Το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου του 1948 μια δύναμη 300ων κομμουνιστοσυμμοριτών, που το ορμητήριο τους στα Κρούσια Όρη, έφτασαν σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκη στην τοποθεσία Δερβένι – Λεμπέτ όπου και έστησαν ένα γερμανικό ορειβατικό πυροβόλο των 75 (από αυτά ίσως που τους παρέδωσαν οι Γερμανοί λίγο πριν την αποχώρηση τους από την Ελλάδα) και άρχισαν να βάλουν κατά της συμπρωτεύουσας.

Πάνω από 40 οβίδες εκτοξεύτηκαν σε τυφλά χτυπήματα σε στρατώνες, αποθήκες, αλλά και στο κέντρο της πόλης ενώ 6 πολίτες βρήκαν τον θάνατο.

Η αντίδραση του Γ’ Σώματος Στρατού και της Χωροφυλακής ήταν άμεση και τις πρώτες πρωινές ώρες καταδίωξαν τους συμμορίτες, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν και υποχώρησαν ατάκτως.

Πολλοί αντάρτες πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να περάσουν την λίμνη του Αγίου Βασιλείου ενώ γενικότερα αυτή η επιχείρηση κόστισε στους συμμορίτες 100 νεκρούς ενώ άλλοι τόσοι συνελήφθησαν. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε πομπή στις φυλακές (12 Φεβρουαρίου), εν μέσω αποδοκιμασιών και προπηλακισμών από τους πολίτες.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1948, 111 αντάρτες δικάσθηκαν από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και από αυτούς 52 καταδικάσθηκαν σε θάνατο, 15 σε βαριές ποινές και 44 αθωώθηκαν.

πηγή

Exit mobile version