Στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα, η περσική αυτοκρατορία επεκτείνονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, καταλαμβάνοντας εδάφη και κατακτώντας δεκάδες λαούς της Ασίας και της Αφρικής. Βασιλιάς της Περσίας εκείνη την εποχή ήταν ο Δαρείος. Για να κατακτήσουν όμως οι Πέρσες και άλλα εδάφη στα ανατολικά έπρεπε να έχουν χάρτες για να ξέρουν πού βαδίζουν. Για να έχουν όμως χάρτες, έπρεπε να έχουν ατρόμητους εξερευνητές και θαλασσοπόρους που θα άνοιγαν νέους δρόμους σε άγνωστα νερά. Ένας από αυτούς τους θαλασσοπόρους ήταν και ο Σκύλαξ από τα Καρύανδα της Καρίας.
Πότε ακριβώς γεννήθηκε, δεν το γνωρίζουμε, αλλά ξέρουμε ότι άκμασε την εποχή της βασιλείας του Δαρείου (521-485 π.Χ.). Ο Δαρείος κάλεσε τον Σκύλακα και του ανέθεσε την αποστολή της εξερεύνησης των ακτών της νότιας Ινδίας και τον περίπλου της αραβικής χερσονήσου και της χαρτογραφικής καταγραφής της.
Σκοπός του ήταν να καταγράψει τις φυλές και τους λαούς που κατοικούσαν στα παράλια, έργο που παρουσίασε διάφορους λαούς για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορία.
Ο Σκύλαξ ξεκίνησε το ταξίδι του από την πόλη Κασπάτυρο στις εκβολές του Ινδού ποταμού, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Μετά πήγε δυτικά προς την χερσόνησο της Αραβίας. Κατέγραψε τους όρμους, τα λιμάνια, τους υφάλους και ό,τι άλλο γεωγραφικό σημείο είχε ενδιαφέρον για χαρτογράφηση.Το πλοίο του Σκύλακα περιέπλευσε την αραβική χερσόνησο και μετά από 30 μήνες έφτασε στην Αίγυπτο, στην περιοχή του Σουέζ. Γι’ αυτό το μεγάλο ταξίδι στο άγνωστο, ο Σκύλακας έγραψε έναν περίπλου (τύπος ταξιδιωτικού οδηγού της εποχής) «Περί Ινδών» ή«Περίπλους».
Επίσης, επιχείρησε να περιπλεύσει την Αφρική απ’ άκρη σ’ άκρη, αλλά δεν γνωρίζουμε αν πέτυχε ή απέτυχε αυτή η αποστολή. Ο Σκύλαξ έκανε και άλλα ταξίδια και εξερευνήσεις. Ένα απ’ αυτά ήταν προς την άκρη της Μεσογείου, την Ταρτησσό, μια πόλη πλούσια έξω από τις Ηράκλειες στήλες (Γιβραλντάρ). Έγραψε μάλιστα και ένα βιβλίο γι’ αυτό το ταξίδι που λεγόταν «Γης Περίοδος».
Ο Σκύλακας απ’ ό,τι φαίνεται ήταν πολυταξιδεμένος, καθώς έγραψε και άλλους περίπλους, όπως ο «Περίπλους των εκτός Ηρακλέων στηλών»,όπου περιέγραφε τις περιοχές που βρέχονταν από τον Ατλαντικό ωκεανό. Ακόμη ένα έργο που του αποδίδεται είναι «Περίπλους της θαλάσσης της οικουμένης Ευρώπης και Ασίας και Λιβύης». Δεν γνωρίζουμε τι άλλο έκανε στον πολυτάραχο βίο του ή πότε και πού πέθανε, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα βιβλία του ήταν οδηγοί για πολλούς μεταγενέστερους εξερευνητές και συγγραφείς που τον μνημονεύουν ως πηγή τους. Μερικοί από αυτούς ήταν ο Αριστοτέλης, ο γεωγράφος Στράβωνας, ο μυθογράφος Απολλώνιος ο Ρόδιος, ο Φιλόστρατος ο Λήμνιος στον «βίον του Απολλώνιου Τυανέως», ο Στέφανος ο Βυζάντιος και πολλοί άλλοι μεταγενέστεροι.