Τελείωσε η παράσταση με τον πατριωτικό παροξυσμό για τον “ανυποχώρητο” Δένδια κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία τον περασμένο μήνα και τα πρώτα δείγματα γραφής για το τι θα ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά μόνο θλίψη προκαλούν, σε όσους τουλάχιστον απέμεινε κάποιο ίχνος λογικής. Θριαμβολογούν για τη στάση της ελληνικής διπλωματίας, καθότι ο τουρκικός επεκτατισμός δε φαίνεται να αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά σπουδαία ευκαιρία για διάλογο, πάντοτε στα πλαίσια που επιβάλλουν οι κανόνες καλής γειτονίας.
Το πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία τον διάλογο και την καλή γειτονία το αποδεικνύει η πρόσφατη ιστορία, με τους πεσόντες Έλληνες στο Αιγαίο και τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας στα 6 ναυτικά μίλια. Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια είναι για την ελληνική ηγεσία όχι δικαίωμα, αλλά επεκτατισμός, ενώ, αντίθετα, αναγνωρίζει το δικαίωμα στην Τουρκία να έχει επεκτατικές βλέψεις, τις οποίες υποτίθεται ότι θα αποσβήσει με… πολιτισμένο διάλογο. Ο τελευταίος διάλογος της Τουρκίας πάντως έγινε με επιστολή στον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία διεκδικεί το μισό Αιγαίο! Καμία αντίδραση από την ελληνική πλευρά και φυσικά άφαντος ο “σκληρός” Δένδιας και ο πρωθυπουργός αφού το μόνο που φαίνεται να τον απασχολεί είναι ο εμβολιασμός και οι εμβολιασμένοι.
Δυστυχώς όλα δείχνουν πως η υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων προς όφελος του διαλόγου θα οδηγήσει σε μια ακόμα εθνική ντροπή, αντίστοιχη των Πρεσπών του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που μόνο η Χρυσή Αυγή τονίζει, όντας η μοναδική με εθνικές ανησυχίες, αφού οι “πατριώτες” και οι “ακραίοι” έχουν αναλάβει το ρόλο του εκθειασμού της υποταγής ως ύψιστο εθνικό ιδανικό.
Ματθαιόπουλος Αρτέμης
Φυλακές Δομοκού 2021