Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εξοστρακισμοί στην… δημοκρατία. Από την Αρχαία Αθήνα μέχρι σήμερα!

“Ήμασταν “διαφορετικοί” από αυτούς και αυτό ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας τους. Και έτσι εφαρμόστηκε ο αιώνιος νόμος της “δημοκρατίας”: Εξοστρακισμός! Και θυμήθηκα επί του προκειμένου το κείμενο του Πλουτάρχου (ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ – ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ), στο οποίο αναφέρει ότι επειδή φοβόντουσαν ότι ο Δίκαιος Αριστείδης θα καταργήσει την δημοκρατία και θα γίνει τύραννος μαζεύτηκαν για να τον εξοστρακίσουν από όλη την Αθήνα, όπως ακριβώς μαζεύτηκαν και για εμάς έξω από το Εφετείο στις 7 Οκτωβρίου του 2020 για να απαιτήσουν την καταδίκη μας με το σύνθημα “Ο Λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά”. Και μας καταδίκασαν, μας εξοστράκισαν από την κοινωνία τους την “δημοκρατική”… Τον “όμορφο κόσμο τους τον ηθικό, τον αγγελικά πλασμένο”, που ενοχλούσε η Χρυσή Αυγή, που είχε το θάρρος να λέει με δυνατή φωνή αυτά που ψιθύριζε και ψιθυρίζει ένας ολόκληρος λαός, να λέει τους κλέφτες κλέφτες και τους προδότες, προδότες.” (Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ – ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ)

Ο Αριστείδης (περίπου 550 π.Χ. – 467 π.Χ.) (επονομαζόμενος και «δίκαιος») υπήρξε Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός. Ήταν από τα σημαντικότερα δημόσια πρόσωπα της εποχής του και ο σημαντικότερος πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή. Πολέμησε στη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) ως στρατηγός της φυλής του και τον επόμενο χρόνο εκλέχτηκε «άρχων» της Αθήνας. Η εκλογή αυτή, πιθανότατα, ήταν αποτέλεσμα της φήμης που είχε αποκτήσει κατά την θητεία του ως ταμίας του ναού της Αθηνάς, όπου διακρίθηκε για την τιμιότητα και την δικαιοσύνη που επέδειξε. Εξαιτίας της φήμης του, ο στρατηγός Μιλτιάδης τον επέλεξε ανάμεσα στους δέκα στρατηγούς των αττικών φυλών για τη φύλαξη των λαφύρων και των αιχμαλώτων μετά την μάχη του Μαραθώνα.

Ήλθε όμως αργότερα, 8 χρόνια μετά την δόξα του Μαραθώνα και ο καιρός της εξορίας, του “εξοστρακισμού”. Η διαδικασία γινόταν με τον εξής τρόπο. Κάθε άνδρας έπαιρνε ένα όστρακο, έγραφε σε αυτό το όνομα του συμπολίτη του οποίου ήθελε την εξορία και το έριχνε σε ένα μέρος της αγοράς.

Όταν το 482 π.Χ. ετέθη ζήτημα εξοστρακισμού του Αριστείδη κάποιος αγράμματος έδωσε το όστρακο του στον Αριστείδη και του ζήτησε να γράψει το όνομα του Αριστείδη σε αυτό. Εκείνος απόρησε και ρώτησε:

-Τι κακό σου έχει κάνει ο Αριστείδης;

-Κανένα, ήρθε η απάντηση. Δεν ξέρω τον κύριο, αλλά βαρέθηκα να ακούω να τον αποκαλούν παντού Δίκαιο.

Στο άκουσμα αυτών των λόγων ο Αριστείδης δεν απάντησε, αλλά έγραψε το όνομά του στο όστρακο και του το έδωσε πίσω…

Πλουτάρχου, Αριστείδης, 7. 2-8.

Exit mobile version