Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού: Θεανώ η Κρωτονιάτισσα

Η μαθηματικός και αστρονόμος

Στις ακτές της νοτίου Ιταλίας που βρέχονταν από το Ιόνιο πέλαγος, υπήρχε μια ελληνική αποικία, ο Κρότωνας, που είχε ιδρυθεί από Αχαιούς της Πελοποννήσου γύρω στο 710 π.Χ. και γρήγορα μεγάλωσε σε έκταση και πληθυσμό μεταλαμπαδεύοντας τον Ελληνικό πολιτισμό. Σε αυτήν την πόλη γεννήθηκε η Θεανώ που ήταν η κόρη του γιατρού Βροντίνου. 

Το 530 π.Χ. έφτασε στην Μεγάλη Ελλάδα και στην πόλη του Κρότωνα ο μεγάλος μαθηματικός, φιλόσοφος, μουσικός και αστρονόμος, Πυθαγόρας ο Σάμιος. Εκεί γνώρισε την κατά τριάντα χρόνια νεότερή του Θεανώ και η συμπάθεια από την αρχή της γνωριμίας τους ήταν αμοιβαία. Η Θεανώ θαύμαζε την προσωπικότητα του δασκάλου της Πυθαγόρα, τον οποίο και παντρεύτηκε, έχοντας την δυνατότητα να ακούει από πρώτο χέρι τις θεωρίες του μεγάλου μαθηματικού. Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά, τρεις κόρες την Δαμώ, την Μυία και την Αριγνώτη και δύο γιους τον Τηλαύγη και τον Μνήσαρχο.

Το 504 π.Χ. λόγω διαφόρων πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων, υπήρξε εναντίωση και αντίδραση κατά των πυθαγορείων, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Σχολή του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και να κυνηγηθούν απηνώς όλοι οι μαθητές του. Ο Πυθαγόρας σκοτώθηκε ή πέθανε στο Μεταπόντιο σε ηλικία 100 ετών περίπου.

Μετά από αυτά η Θεανώ ανέλαβε επικεφαλής της Πυθαγόρειας σχολής. Μαζί με τις 3 κόρες τους διέσωσε και διέδωσε τα φιλοσοφικά, μαθηματικά και αστρονομικά έργα του μεγάλου φιλοσόφου. Εκτός από την διάδοση της διδασκαλίας του Πυθαγόρα, διετύπωσε και τις δικές της θεωρίες για την λειτουργία του σύμπαντος. Διετύπωσε την θεωρία ότι η δομή του σύμπαντος αποτελούνταν από αριθμούς και απλές αναλογίες. Οι θεωρίες της Θεανούς διαδόθηκαν σε κάθε άκρη του ελληνικού κόσμου μαζί με τις πυθαγόρειες θεωρίες.

Η Θεανώ πίστευε πως το σύμπαν αποτελούνταν από δέκα ομόκεντρες σφαίρες, από τις οποίες αντιστοιχούσε μία για τον κάθε πλανήτη, καθώς και στον ήλιο και στην σελήνη. Ο ήλιος και η σελήνη και οι πέντε πλανήτες, σύμφωνα με την θεωρία, κινούνταν με ομοιόμορφη κίνηση γύρω από μια κεντρική φωτιά. Οι αποστάσεις των ομόκεντρων σφαιρών από την κεντρική φωτιά βρίσκονταν στην ίδια αριθμητική αναλογία με τα διαστήματα της μουσικής κλίμακας. Από τις κινήσεις των πλανητών του ήλιου και της γης προέρχονταν διάφοροι ήχοι, κάτι που έχει αποδειχτεί με τα σημερινά μέσα καταγραφής ότι όντως συμβαίνει. Η Θεανώ διέδωσε το πυθαγόρειο φιλοσοφικό και επιστημονικό έργο σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Δεύτερος σύζυγος της Θεανούς υπήρξε ο Αρισταίος, ένας από τους μαθητές του Πυθαγόρα. Δεν γνωρίζουμε πώς και πού πέθανε η Θεανώ, αλλά άφησε πίσω της πλούσιο συγγραφικό έργο, όπως και μια βιογραφία του Πυθαγόρα.

Exit mobile version