Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΦΥΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ!

Γράφει : Ιωάννης Λαμπρογιάννης του Αναστασίου

https://ioannislamprogiannis.blogspot.com/2022/02/blog-post_3.html

Με τον όρο χουλιγκανισμό νοούμε την ανάρμοστη και πλήρη βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης, πράξεων όπως  υβριστικής συμπεριφοράς σε γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων πολλές φορές με ρατσιστική διάθεση, η επιθετικής συμπεριφοράς σε αυτούς τους χώρους, οι εισβολές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές με βίαιες διαθέσεις, οι ομαδικές συγκρούσεις οπαδών εντός και εκτός γηπέδων καθώς και δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων.

Ο χουλιγκανισμός ως συμπεριφορά δεν είναι τόσο ανεξέλεγκτος όσο αφήνεται να πιστέψει κανείς. Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόκειται έχει ως στόχο μόνον τον εκφοβισμό και την απόδειξη της «υπεροχής» της ομάδας, αλλά πολλές ηορές στοχεύει σε δολοφονίες ανθρώπων.

Ο χουλιγκανισμός είναι ένα από τα δυσκολότερα στην διαχείρισή  θέματα της Κοινωνικής Ψυχολογίας. Αποτελεί χαώδες κεφάλαιο της ψυχολογίας της Μάζας ή της απεξατομικευμένης εμπειρίας , μιας ψυχικής κατάστασης κατά την διάρκεια της οποίας ένα άτομο «χάνει» την προσωπική του ταυτότητα και βυθίζεται προσωρινά στην τυφλή υποταγή των όσων προστάζει το θυμικό και η στιγμή, η ιδεολογική πίστη του αγώνα και η παρόρμηση της παρέας των ομοϊδεατών του.

Οι εκθέσεις των ψυχολόγων μιλούν για χαμηλού οικονομικοκοινωνικού επιπέδου άτομα, βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικου, ελλιπούς ακαδημαϊκής και κοινωνικής μόρφωσης, βασανισμένοι από πολλαπλές εξαρτήσεις και η αλήθεια είναι ότι όντως μπορεί να συναντήσει κανείς τέτοιες περιπτώσεις στη βάση της χουλιγκανικής πυραμίδας.

Ο χουλιγκανισμός εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε ραγδαία εξελιχθεί σε ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο. Παρατηρήθηκε κυρίως ανάμεσα σε οπαδούς των μεγάλων ομάδων της Ελλάδας, ακόμη και σε διοργανώσεις τοπικού και ερασιτεχνικού επιπέδου.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ύφεση στα περιστατικά, παρά το αξιοσημείωτο συμβάν της 29ης Μαρτίου 2007 όπου σε συμπλοκή χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού υπήρξε νεκρός οπαδός. Μάλιστα, σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι η τελευταία στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χουλιγκανισμού.

Είναι ένα αρρωστημένο κοινωνικό φαινόμενο που έχει αντίκτυπο σε όλες τις δομές της κοινωνικοπολιτικής ζωής της χώρας, με  ηλικιακή τους κατανομή όχι μόνο 18άρηδων. αλλά αντιθέτως οι περισσότεροι είναι 23-25 ενώ υπάρχουν αρκετοί έως και 35 ετών.

Με την δολοφονία του19χρονος Αλκη Καμπανη ξημερώματα της Τρίτης από τον 23χρονο Αλβανό, Αυξεντίου Circau. και το βίντεο από την άγρια επίθεση σε βάρος του και των φίλων του κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου. Η δολοφονία του 19χρονου, ο οποίος στην ερώτηση «τι ομάδα είσαι» απάντησε «είμαι Αρης», έχει «παγώσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο, το Πανελλήνιο και συγγενείς του, που δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν ότι ένα νέο παιδί έφυγε τόσο άδικα, τους φίλους του και ολόκληρο το πανελλήνιο.

Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι ανεξέλεγκτες συμμορίες κακοποιών έχουν παρεισφρήσει στους Συνδέσμους Φιλάθλων χρησιμοποιούν ως πρόσχημα οπαδικές διαφορές, ώστε να συνεχίζουν ανενόχλητοι την εγκληματική τους δράση, με κλοπές, ξυλοδαρμούς και δολοφονίες!

 Αυτές οι ομάδες, σαν αυτή στην οποία ανήκε ο 23χρονος Αλβανός έχουν περάσει πλέον σε απρόκλητες δολοφονικές επιθέσεις, κατά μεμονωμένων ατόμων.

Για από κοινού ανθρωποκτονία με δόλο, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατηγορείται, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που του άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών ο 23χρονος Αλβανός, Αυξεντίου Circau.θα πρέπει για να μην θρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα και επειδή θα μπορούσε να ήταν ένα δικό μας παιδί η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα την καταστολη και
α) ακύρωση όλων των πρωταθλημάτων και διακοπή της χρηματοδότησης των ΠΑΕ και των συλλόγων, καθώς επίσης και αποχώρηση από ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.
β) ακύρωση όλων των αδειών των αθλητικών ραδιοφωνικών σταθμών
γ) κήρυξη εκτός νόμου όλων των συνδέσμων οπαδών, σφράγισμα των γραφείων τους, δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
δ) παραδειγματική τιμωρία των ενόχων με δημοσιοποίηση όλων των προσωπικών τους στοιχείων.
Αυτά βέβαια δεν πρόκειται να γίνουν δίοτι τα συμφέροντα των Πολιτικών Προσώπων είναι απόλυτα εμπλεκόμενα με τους Πρόέδρους των ΠΑΕ !
Και η δικαιοσύνη, όπως έκανε και με τα στελέχη της ΧΑ, τώρα θα πρέπει να συλλάβει όλους τους παράγοντες της Εγκληματικής Οργάνωσης στην οποία ανήκει  ο Αλβανός και να τους κλείσει μέσα!

Exit mobile version