Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Χρυσή Αυγή Τίμησε τους Ήρωες της μάχης των Δερβενακίων

Όταν τον Ιούλιο του 1822 ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες έφτασε να πολιορκεί το Ναύπλιο, οι πολιτικοί, που έναντι των στρατιωτικών πήραν τα περισσότερα πόστα της διοίκησης στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, έτρεχαν να σωθούν λέγοντας χαρακτηριστικά:
“τα αρχεία ας γλυτώσουμε και το Έθνος ας πάγη”.

Τότε ανέλαβε δράση ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Επιστράτευσε άνδρες από 18 εως 60 ετών, περιόρησε τον στρατό του Δράμαλη στο Ναύπλιο, εφάρμοσε την τακτική της “καμμένης γης”, τον εξουθένωσε και τον ανάγκασε να πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Κόρινθο. Ο Κολοκοτρώνης προέβλεψε ότι ο Δράμαλης θα ακολουθούσε τη διαδρομή από το στενό πέρασμα των Δερβενακίων και έβαλε εκεί 2.500 παλικάρια να τους περιμένουν. Άφησε την εμπροστοφυλακή να περάσει και μόλις φάνηκε το κύριο σώμα των Οθωμανών έδωσε εντολή για επίθεση. Μέχρι τη δύση του ηλίου περισσότεροι 3.000 Οθωμανοί ήταν νεκροι.

Εκεί στα Δερβενάκια, βρέθηκε κλιμάκιο Συναγωνιστών από την Αργολιδα και Τίμησε με την παρουσία του τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη, τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον Παπαφλέσσα και τον Νικηταρά τον τουρκοφάγο. Τους Έλληνες εκείνους, που όταν οι άλλοι έτρεχαν να σωθούν, βρήκαν τον τρόπο όχι μονο να αντισταθούν, αλλά να οδηγήσουν έναν φαινομενικά αήττητο στρατό στην πανολεθρία.
Με την παρουσία τους στα Δερβενάκια, οι Συναγωνιστές μας έδειξαν για ακόμα μια φορά στον κόσμο, οτι η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά συνεχίζει τον δυναμικό της Αγώνα σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη της Πατρίδας μας.

Το στεφάνι για την Χρυσή Αυγή το κατέθεσε ο Συναγωνιστής Λάμπρος Χουσάς.

Exit mobile version