Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

10 Αυγούστου 1920: Συνθήκη των Σεβρών

10 Αυγούστου 1920: Συνθήκη των Σεβρών

Στις 10 Αυγούστου του 1920 υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών με την οποία ο Σουλτάνος Μεχμέτ διαλύει κατ’ ουσίαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ελλάδα γίνεται η Μεγάλη Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

Συγκεκριμένα παραχωρείται στην Ελλάδα η Σμύρνη, η Ανατολική Θράκη και το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας γίνεται μία πραγματικότητα. Πόσο στέρεες ήταν οι υπογραφές των μεγάλων δυνάμεων στην συνθήκη αυτή; Είναι μία άλλη υπόθεση και ο Ιωάννης Μεταξάς αργότερα αμφισβήτησε την ισχύ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για τον λαό, για τον Ελληνισμό η Ελλάδα απελευθέρωνε το σύνολο σχεδόν των εθνικών εδαφών και γινόταν μία μεγάλη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

10 Αυγούστου του 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάνει την Μεγάλη Ελλάδα με την συνθήκη των Σεβρών και την 1η Νοεμβρίου 1920, δηλαδή μόλις 80 ημέρες μετά, χάνει τις εκλογές… Αυτό είναι δημοκρατία! 

Μη ξεχνάμε ότι και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ νίκησε την Γερμανία και τέλειωσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Μάιο του 1945 και λίγους μήνες μετά έχασε και αυτός τις εκλογές.

Χ.Α.Μ.

Exit mobile version